pondělí 16. září 2024

Za pacienty v nemocnici dorazil kůň

Psi, kočky nebo poníci se už běžně objevují v tuzemských nemocnicích či stacionářích. Terapeutický kůň je ale velkou novinkou. Jmenuje se Sagi a rozdává radost v mladoboleslavské nemocnici na oddělení následné péče.

Image (7)

Terapeutický kůň Sagi pomáhá v mladoboleslavské nemocnici.
Zdroj: Klaudiánova nemocnice

  • Terapeutický kůň Sagi pomáhá v mladoboleslavské nemocnici.
  • Zdroj: Klaudiánova nemocnice

Setkání pacientů s koněm bylo velmi emotivní. Někteří jsou hospitalizovaní už několik měsíců a pohladit si koně pro ně je příležitost zažít něco neobvyklého. S koněm tiše promlouvali, něžně ho hladili, Sagi jim trpělivě věnoval svůj čas a blaženě přivíral oči při drbání na čumáku.

„Zooterapie mi velmi imponuje a vidím v ní velmi úspěšnou a smysluplnou terapii pro nemocné a smutné lidi. Mám dlouhodobé zkušenosti s canisterapií, její úspěšnost je až kolikrát neuvěřitelná, chtěla jsem proto, aby naši pacienti zažili v zooterapii i takový vyšší level,“ vysvětlila koordinátorka nemocničních dobrovolníků Zuzana Kaftanová. „Hipoterapie je v nemocnici reálná, smysluplná a patří sem stejně jako psi, kočky a jiná zvířátka, která mají zooterapeutické zkoušky,“ upřesnila.

Chovatelka Veronika Volgemutová cestuje s terapeutickým koněm hlavně do domovů seniorů a hospiců. Sagi za čtyři roky své práce pomohl velkému počtu seniorů a pacientů v paliativní péči. „Postojí u lůžka, nebo vozíku, zvládne cestovat dostatečně velkým výtahem. Má zvláštní cit vůči klientům v paliativní péči. Je ukázkou obrovské zvířecí empatie, která dokáže pomáhat nemocným a umírajícím lidem,“ přiblížila chovatelka.

Kůň, stejně jako jiná zvířata, která navštěvují vážně nemocné pacienty, musí mít náklonnost k lidem, klidnou povahu i dobrý výcvik. „Sagi má navíc zvláštní dar – většinou si pokládá hlavu tam, kde je zdravotní problém, vyloženě se na pacienta napojí,“ prozradila chovatelka.

Image (10)

Související

Škoda_S110L_in_Australia
Domácí Výročí

Před 55 lety se zrodila legenda. První Škoda 100 sjela z výrobního pásu

profimedia-0897860676.jpg
Fotbal Chance liga

Odloženo. Plzeň a Boleslav si posunuly ligové duely kvůli evropským pohárům

profimedia-0898988955.jpg
Fotbal Evropská konferenční liga

Smolný konec, Baník vypadl na penalty. Boleslav otočila odvetu a postupuje

MB_1
Domácí

Nová nádražní budova vyroste v Mladé Boleslavi. Víme, jak bude vypadat