sobota 28. září 2024

Z oblohy padají obří kroupy, odborníci varují před supercelami

Varování meteorologů před extrémně silnými supercelami s kroupami většími než tenisový míček se naplnila. Obří kroupy už zasáhly třeba Protivínsko nebo Písecko.

Všeteč, FB  Fanda Faktor.jpg

Všeteč.
Zdroj: FB / Fanda Faktor

  • Všeteč.
  • Zdroj: FB / Fanda Faktor

Bouře postupují z Pošumaví směrem na severovýchod do středních Čech, jižní buňka může uhýbat i přesně na východ. "Velký pozor na tyto bouřky, vydali jsme na ně nejvyšší stupeň výstrahy," varují meteorologové. Podle nich se v oblasti jihozápadních a středních Čech můžou rozvinout velice silné bouře. "S ohledem ne výjimečně velké množství energie a střih větru čekejte velmi intenzivní bouřky s potenciálem velkých škod, velmi velkých krup a nárazů větru," upozorňují s tím, že kroupy můžou mít až pět centimetrů, to je víc než má golfový míček. Přesně takové padaly na jihu Čech.

Krátce poté meteorologové varování ještě zpřísnili. "Explozivní vývoj pokračuje i směrem do severních Čech. V supercelách jsou hlavně velké kroupy i přes pět centimetrů, výjimečně mohou dosahovat až k deseti centimetrům. Pozor víceméně v celých Čechách kromě západní poloviny. Bouřky postupují k severovýchodu a východu a později k večeru se patrně budou slévat do ucelenějšího systému s rizikem velkoplošných škod větrem," doplnili.

Co je supercela?

Supercela je extrémně velká a intenzivní bouřková buňka, která může produkovat extrémní počasí včetně silných bouřek, tornád a velkého množství srážek. Tyto bouře mají obvykle dobře organizovanou strukturu a může je doprovázet silný vítr, krupobití a velké srážkové úhrny. Příklad extrémního počasí spojeného s touto meteorologickou jevovou formací je tornádo.

Související

podzim-ilustrační foto
Domácí

O víkendu se objeví přízemní mrazíky

babí léto
Domácí

Pracovní týden přinese příjemné teploty, ale i déšť

babí léto- ilustrační foto
Domácí

Vydatné deště střídá babí léto

hory-ilustrační foto
Domácí

Konečně přestane pršet, teploty se opět vrátí nad 20 stupňů