středa 26. června 2024

Z Moniky z Přátel je šedesátnice. Cox se v průběhu let změnila k nepoznání

Herečka Courteney Cox se stala symbolem plastických operací v Hollywoodu. Dnes Monica z přátel saví 60.

Courteney Cox v seriálu Shining Vale (2022)

Courteney Cox v seriálu Shining Vale (2022)
Zdroj: Starz!

  • Courteney Cox v seriálu Shining Vale (2022)
  • Zdroj: Starz!

Monika z Přátel dnes slaví 60. narozeniny. Courteney Cox však není nejstarší představitelkou ústřední postavy legendárního sitcomu. O rok starší je Lisa Kudrow, která si zahrála ztřeštěnou Phoebe. Ta v červenci oslaví 61. narozeniny. Courteney Cox je známá především díky Přátelům, hororové sérii Vřískot a razantním plastickým operacím. Být věčně mladou se Cox nepovedlo a poslední roky svému mladšímu já není příliš podobná.

Cox se narodila 15. června 1964 v Birminghamu v Alabamě. Po ukončení střední školy se přestěhovala do New Yorku, kde začala svou kariéru jako modelka a postupně se dostala k herectví. Její první významnější role přišla v roce 1984, kdy se objevila v hudebním videoklipu Bruce Springsteena k písni Dancing in the Dark.

V roce 1987 si zahrála v seriálu Rodinná pouta po boku Michaela J. Foxe a také ve sci-fi filmu Vládci vesmíru s Dolphem Lundgrenem. Největší průlom však přišel v roce 1994, kdy se odvysílala první sezona Přátel a také si Cox zahrála po boku Jima Carreyho v komedii Ace Ventura: Zvířecí detektiv. O dva roky později dorazil přelomový horor Vřískot, který stejně jako Přátelé definoval hereččinu kariéru a slávu.

Přátelé se vysílali po dobu deseti sezon do roku 2004 a jejich popularita přetrvává dodnes. Postup v kariéře od konce sitcomu se nejlépe vydařil Jennifer Aniston, Cox stejně jako zesnulému Metthew Perrymu se podařilo v herecké kariéře pokračovat, ale průlomovou roli, která by se vyrovnala ikonickému sitcomu, se jim už nedostalo.

Nejvýraznějšími počiny Cox v posledních dvaceti letech byly čtvrtý až šestý a zatím poslední Vřískot a komediální seriál Město žen, kde Cox ztvárnila hlavní roli. Seriál se vysílal v letech 2009 až 2015 a je dostupný na službě Disney+. Kromě loňského šestého Vřískotu jste Cox mohli zaznamenat také ve druhé sezóně hororového seriálu Shining Vale.

Cox byla vdaná za herce Davida Arquettea, se kterým má dceru Coco (20). I po rozvodu v roce 2013 zůstali blízkými přáteli a společně vychovávají svou dceru. Courteney je také známá svou filantropickou činností a podporou různých charitativních organizací, zaměřených na boj proti rakovině prsu a pomoc dětem.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0759344448
Film a TV Osobnosti

Otec animovaných Star Wars slaví 50. Stojí i za Mandalorianem a Ahsokou

Ian McKellan jako Gandalf ve filmu Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
Film a TV Osobnosti

Ian McKellan slaví 85. Proslavil se jako Gandalf a Magneto

profimedia-0872938963
Ostatní Osobnosti

Zemřela držitelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munro. Bylo jí 92 let

George Lucas v dokumentární sérii If These Walls Could Sing
Film a TV Osobnosti

Otec Star Wars slaví osmdesátiny