pondělí 8. července 2024

Z Koněvovy ulice je Hartigova, lidé si musí vyměnit doklady

První žižkovský starosta Karel Hartig se dočkal své ulice v Praze 3. Jeho jméno nahradilo sovětského maršála Koněva, který se podílel na osvobozování Prahy na konci druhé světové války.

F7bIhrfWQAA_ypU

Koněvova je od tohoto týdne Hartigova.
Zdroj: X

  • Koněvova je od tohoto týdne Hartigova.
  • Zdroj: X

Zvolení vlastence a prvního žižkovského starosty namísto ideologicky zatíženého sovětského maršála. Tak radní Prahy 3 okomentovali rozhodnutí přejmenovat Koněvovu ulici na Hartigovu. Pro její obyvatele to kromě změny trvalého pobytu znamená především si nechat vyměnit občanský průkaz. Na to budou mít podle úřadů lhůtu šesti měsíců. Změna názvu ulice se dotkne i majitelů vozů, kteří si budou muset vyměnit technické průkazy.

Radní z Prahy 3 se rozhodli pro změnu v době všeobecného se zbavování symbolů Ruska a bývalého Sovětského svazu, kdy v posledních letech z prostor hlavního města mizely především sochy spojené s Rudou armádou a koncem druhé světové války.

Současnou změnu názvu Koněvovy ulice doprovází i vyvěšení informací tabule, která Pražanům osvětluje, kdo byl Karel Hartig. Ten kromě starostování na Žižkově koncem devatenáctého století proslul jako velký propagátor husitského hnutí. Byl rovněž členem spolku Mladočechů. Jeho portrét dodnes visí v zasedací síni žižkovské radnice.

Autor: Jan Skala

Související

newly-named-tolkien-and-gandalf-street-at-warsaw-poland-v0-k0mgc3y6qh7a1
Domácí

Dycky Rohan! Smrt skřetům! Petice chce jména pražských ulic podle Pána prstenů

8551686577_1dd3ec8547_b
Zahraniční Fauna

Soud v Indii nařídil změnit jména lvů, prý jsou urážkou hinduistické víry

19d5366a-21f7-4f57-8e39-e5eb2488575c
Domácí

Na Žižkově vyroste nová čtvrť. Vytápět by ji měl odpad z malešické spalovny

Fy-TCibXwAAd3tV
Domácí

Koněvova ulice zmizí z Prahy