středa 20. srpna 2025

Z hub uvaříte i tatarák, carpaccio nebo sladký dezert

Houby se dají kromě zamražení a usušení také zavařit do sklenic. Kromě tradiční smaženice z nich lze připravit i houbový tatarák, carpaccio nebo řadu sladkých dezertů.

houby

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na houbový tatarák houby povaříme do měkka. Po jejich vychladnutí k nim přidáme sůl, koření podle chuti, hořčici, sójovou omáčku, worcester a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše společně rozmixujeme. Směs podáváme na osmažené topince. Dozdobit můžeme čerstvou cibulí nebo bylinkami.

Na houbové carpaccio se nejlépe hodí podle italského receptu pravé hřiby. Čerstvé houby omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, poskládáme na talíř a pokapeme pro změknutí citrónem. Po odležení je pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a na vrch nastrouháme parmezán a dozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou. 

Dobře budou houby chutnat i na sladko. Jeden z nejjednodušších receptů se skládá z dozlatova opečených asi dva centimetry širokých plátků pýchavky, které se po vyjmutí z pánvičky ještě teplé obalí v cukru se skořicí. Dají se jíst teplé i studené.

Houby můžou být i ve sladkých palačinkách. Palačinky si připravíme obvyklým způsobem. Na pánvičce houby osmažíme a smícháme je se zakysanou smetanou, cukrem a jahodami. Směsí se naplní palačinky. Houby lze přidat i do různých buchet. 

Autor: Zuzana Beranová

Související

Houba Exobasidium v kultuře roste jako kvasinka produkující výrazně červené pigmenty – gunaciny.
Ostatní Příroda

Čeští vědci objevili houbu s látkami proti tropickým nemocem

runner-beans-1835646_1280
Inspirace Zajímavosti

Luštěniny lze připravit i nasladko. Tělu dodají řadu vitamínů a minerálů

houby
Domácí

Čeští vědci objevili houby, které milují sůl

houby
Domácí

S otravami houbami se v Česku roztrhl pytel. Pozor na klasické pasti