středa 3. prosince 2025

Z hub uvaříte i tatarák, carpaccio nebo sladký dezert

Houby se dají kromě zamražení a usušení také zavařit do sklenic. Kromě tradiční smaženice z nich lze připravit i houbový tatarák, carpaccio nebo řadu sladkých dezertů.

houby

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na houbový tatarák houby povaříme do měkka. Po jejich vychladnutí k nim přidáme sůl, koření podle chuti, hořčici, sójovou omáčku, worcester a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše společně rozmixujeme. Směs podáváme na osmažené topince. Dozdobit můžeme čerstvou cibulí nebo bylinkami.

Na houbové carpaccio se nejlépe hodí podle italského receptu pravé hřiby. Čerstvé houby omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, poskládáme na talíř a pokapeme pro změknutí citrónem. Po odležení je pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a na vrch nastrouháme parmezán a dozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou. 

Dobře budou houby chutnat i na sladko. Jeden z nejjednodušších receptů se skládá z dozlatova opečených asi dva centimetry širokých plátků pýchavky, které se po vyjmutí z pánvičky ještě teplé obalí v cukru se skořicí. Dají se jíst teplé i studené.

Houby můžou být i ve sladkých palačinkách. Palačinky si připravíme obvyklým způsobem. Na pánvičce houby osmažíme a smícháme je se zakysanou smetanou, cukrem a jahodami. Směsí se naplní palačinky. Houby lze přidat i do různých buchet. 

Autor: Zuzana Beranová

Související

Pleurophragmium parvisporum
Ostatní Věda

Vědci odhalili skryté chyby ve sbírkách hub

houby
Domácí

Hub ubývá. Klimatická změna snižuje úrodu a mění české lesy

domaci-anyzove-susenky
Inspirace

Prababičky pekly na Vánoce anýzové sušenky a skořicové hvězdičky

2017-09-18-10-56-20
Domácí

Zima se rychle hlásí o slovo, houby však stále rostou. Nejvíce na Šumavě