neděle 28. dubna 2024

Z Hajaji je fenoménem dodnes. Už je mu 63 let

Hajaja dnes slaví třiašedesátiny. I když vůdčí roli ohledně dětských večerních pohádek převzal o rok mladší Večerníček, Hajaja je z rozhlasu slyšet dodnes.

32004310-5a03-4924-ac72-aa75018a4a69

Vlastimil Brodský byl letitým ztělesněním Hajaji.
Zdroj: Youtube

  • Vlastimil Brodský byl letitým ztělesněním Hajaji.
  • Zdroj: Youtube

Skřítek Hajaja, který k dětem promlouval hlasem legendárního herce Vlastimila Brodského, byl oblíbencem dětí mnoha generací a rozhlasovou obdobou televizního Večerníčka. Přestože Večerníček si svou oblibu udržel do dnešních dnů a dívají se na něj stále i ti nejmenší, Hajaja leccos ze svého věhlasu ztratil. Stále ale přežívá jako pevná součást programu rozhlasové stanice Rádio Junior a objevuje se i na dvojce Českého rozhlasu. A navíc dnes slaví 63. narozeniny, protože k dětem poprvé promluvil 2. ledna 1961.

Kromě Vlastimila Brodského, který byl s postavou Hajaji neodmyslitelně spjatý po dlouhá léta, měl velký podíl na jeho oblíbenosti i spisovatel Václav Čtvrtek a jeho manželka Vlasta Váňová. Právě oni totiž postavu tohoto imaginárního skřítka vymysleli a prosadili do vysílání jako někoho, kdo bude každodenně dávat dětem dobrou noc skrze rozhlasové vlny. První epizodou byla Čtvrtkova povídka Jak Hajaja procitnul. Každá z pohádek, kterou pak Brodský dětem vyprávěl, měla kolem deseti minut.

Zajímavostí je, že znělku k pořadu původně nahrál Václav Žilka, otec herečky Veroniky Žilkové. V roce 1976 ji přetočil Jiří Stivín.

Autor: Jan Skala

Související

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

db9e57c13c119191380f00c91d08589c
Film a TV

Potrhlá psycholožka Kudláková nebo teta Kateřina. Jana Synková slaví osmdesátku