Z covidu bude oficiálně běžná nemoc

Ministr zdravotnictví v Partii potvrdil, že covid bude prohlášen za běžné respirační onemocnění a nebude třeba lidi nadále posílat do izolace.

covid

Ilustrační foto.
Zdroj: MaxPixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: MaxPixel

Strach z covidu není nadále zapotřebí. Subvarianty omikronu nejsou ani zdaleka natolik nebezpečné jako tomu bylo v případě alfy nebo delty, a proto se blíží čas, kdy bude covid prohlášen za běžné onemocnění. Lidé s covidem už nebudou posíláni automaticky do sedmidenní izolace. „Přesné datum neřeknu. Je to otázka dnů, možná desítek dnů,“ řekl v nedění Partii ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ze stanoviska Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že covid momentálně je běžným respiračním onemocněním, přesto Válek nabádá nejohroženější skupinu občanů, aby se na covid jednou ročně přeočkovali. Tedy stejně jako je tomu u očkování proti chřipce, které se doporučuje zejména starší rizikové populaci, a těm s akutními zdravotními problémy.

Podle Válka se dočkáme kombinované vakcíny, která bude chránit proti těžkým průběhům chřipky i covidu. V USA již firma Pfizer takovou vakcínu testuje.

Autor: Šimon Mitro

Související

mage-from-rawpixel-id-3400450-original
Domácí

Ordinace nezavřou. Lékaři nevybojovali všechno, ale stávkovat nebudou

Nemocnice
Domácí

Veřejné zdravotní pojištění se letos dostane do deficitu 11 miliard korun

lékař
Ekonomika

Zaměstnavatelé volají po reformách ve zdravotnictví

50047466123_cd1f68ea72_c
Zdraví Covid

Covid je zodpovědný za dlouhodobou dušnost. Pacinetům poškodil část mozku