sobota 6. července 2024

Z Číny dnes vzlétla raketa k Měsíci, mise přiveze vzorky z jeho odvrácené strany

Čínská vesmírná agentura zahájila zatím svou největší lunární misi, při které hodlá z neprobádané odvrácené strany Měsíce přivést na Zemi první vzorky. Počinem chce Čína překonat klíčový milník a stát se tak hlavní vesmírnou velmocí.

sonda2

Chang'e-6 těsně před startem.
Zdroj: Minutové zprávy

  • Chang'e-6 těsně před startem.
  • Zdroj: Minutové zprávy

Sonda Chang’e-6 vypuštěná z vesmírného střediska Wenchang má za úkol při své 53denní misi přistát na odvrácené straně Měsíce, nasbírat měsíční kameny a prach z z kráteru Apollo a dopravit je na Zemi k dalšímu zkoumání. Vědci věří, že díky nim zjistí nová fakta o vzniku a historii Měsíce a o původu sluneční soustavy. 

Do budoucna má Čína další ambiciózní plán, a to postavit na jižním pólu Měsíce výzkumnou stanici. Část materiálu na její výstavbu chtějí výzkumníci najít při misích přímo na Měsíci. 

Čínský lunární průzkumný program má čtyři fáze postupného technologického pokroku: Cílem první fáze se v letech 2007 a 2010 stalo dosažení lunární oběžné dráhy. Druhá fáze, přistání na Měsíci, se podařila sondám v roce 2013 a 2019. Třetí fáze zahrnuje sběr lunárních vzorků a jejich odeslání na Zemi, které poprvé dokončila sonda Chang'e 5 v roce 2020 z přivrácené strany Měsíce.

Po dnešním startu má přistávací modul shromáždit až dva kilogramy povrchové půdy a hornin i materiál z hloubky kolem dvou metrů pod povrchem.

Následovat má čtvrtá fáze, při níž vznikne robotická výzkumná stanice v blízkosti jižního pólu Měsíce. To má usnadnit přistání na Měsíci s posádkou ve 30. letech 21. století a případně vybudovat základnu s posádkou poblíž lunárního jižního pólu.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

Syntrichia_caninervis_02
Zahraniční Vesmír

Mech rostoucí v Antarktidě i Mohavské poušti by mohl být u kolonizace Marsu

Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně
Zahraniční Fauna

Do Washingtonu se vrátí pandy

GQpiTCwWkAAFJ7e
Zahraniční

Čína se potýká s velkými záplavami. Tisíce zničených domů, desítky mrtvých

severokorejské jaderné hlavice
Zahraniční

Čína navyšuje jaderný arzenál. V roce 2030 může konkurovat USA