neděle 6. října 2024

Xaver Veselý zřejmě přijde o lukrativní post v Radě ČT, výbor navrhl jeho odvolání

Kontroverznímu členovi Rady České televize hrozí odvolání. Přijde tak o velký balík. Za pár hodin práce měsíčně bere desítky tisíc.

xaver_cerna

Lubomír Veselý.
Zdroj: wiki.paralelnilisty.cz

  • Lubomír Veselý.
  • Zdroj: wiki.paralelnilisty.cz

„Mediální výbor na můj návrh doporučil odvolat Luboše Xavera Veselého z funkce člena Rady České televize,“ oznámil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob na síti X.Lubomír Veselý, který si říká Luboš Xaver, dlouhodobě a nevybíravě útočí především na ženy. „Jeho urážlivé a nedůstojné výroky zejména směrem k ženám jsou podle nás v rozporu s Kodexem ČT i zákonem o ČT a vážně narušily důvěryhodnost rady i média veřejné služby,“ vysvětlil Jakob.

Největší poprask vzbudil Veselý, když sprostě zaútočil na herečku a diplomatku Magdu Vašáryovvou. „Milá zlatá Vášáryová, ty spodino, já ti ze srdce přeju, aby ti mráz roztrhnul prdel,“ oznámil Veselý ve vysílání proruské XTV. Vašáryová totiž označila příznivce nacismu a fašismu za spodinu. A to nejspíš Veselý nevydýchal.

Veselý je známý svými proruskými názory, nenávistí k České televizi i tím, že se sám pokládá za novináře a moderátora, i když je v řadě rozhovorů zcela neobjektivní.

Rada ČT se obvykle schází jednou za dva týdny, jednání trvají 1,5 až 2,5 hodiny. Za to její členové dostávají pořádný balík. Odměny stanovuje zákon podle průměrného platu v České televizi v předchozím roce. Předsedy rady má 127 procent platu, místopředseda 103 a řadový člen 80 procent.

Podle webu Hlídací pes si tak přišel předseda rady v roce 2019 na 53 800 korun, o rok později pak 55 500. Místopředseda Rady dostával ve stejných letech 43 600 a 45 100 korun měsíčně, řadoví členové pak 33 900, respektive 35 000 korun za pár hodin práce.

 

Související

xaver_cerna
Domácí

Hnutí ANO zablokovalo odvolání Veselého z Rady ČT, lukrativní post mu dál zůstává

xaver_cerna
Domácí

Poslanci řeší odvolání Lubomíra Xavera Veselého z lukrativního postu v Radě ČT

profimedia-0783193222
Domácí

Novák je opět předsedou Rady ČT

xaver_cerna
Domácí Video

Člen Rady ČT sprostě zaútočil na přední dámu československé kultury