středa 18. září 2024

WHO zavádí nový mechanismus pro distribuci vakcín a léčby mpox

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve spolupráci s partnery vytvořila nový mechanismus pro spravedlivý přístup k vakcínám, léčbě a diagnostickým testům proti mpox, dříve známé jako opičí neštovice.

Virus mpox

Virus mpox
Zdroj: Flickr

  • Virus mpox
  • Zdroj: Flickr

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve spolupráci s členskými státy a partnery spustila přístupový a alokační mechanismus (AAM) pro lékařská opatření proti mpox, včetně vakcín, léčby a diagnostických testů. Tento krok je reakcí na zdravotní nouzi mezinárodního významu, kterou 14. srpna 2024 vyhlásil generální ředitel WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, kvůli nárůstu případů mpox v Demokratické republice Kongo a okolních zemích.

V letošním roce bylo zaznamenáno hlášení mpox z 15 afrických zemí. WHO a její partneři zdůrazňují, že spravedlivý přístup k bezpečným a účinným opatřením je klíčový pro zvládnutí této zdravotní krize. „Koronavirová pandemie ukázala, jak důležitá je mezinárodní koordinace pro rovný přístup k lékařským nástrojům," uvedl Tedros a vyzval země k darování vakcín a léčebných prostředků.

Doposud bylo pro boj s mpox přislíbeno více než 3,6 milionu dávek vakcín, přičemž největší příspěvek přišel z Japonska (3 miliony dávek). Mechanismus AAM zajišťuje, aby tyto omezené zásoby byly spravedlivě distribuovány do nejvíce zasažených oblastí a poskytovaly ochranu těm, kteří jsou nejvíce ohroženi.

Autor: Šimon Mitro

Související

b4c74b8eccf02e9e7fe9083d8d21-1586363
Zahraniční

Srpen byl opět rekordní. Meteorologové hovoří o červeném poplachu

hovor
Zdraví

Mobily nejsou zodpovědné za rakovinu mozku, WHO vyvrátila nepravdivé teorie

141425032_463f3d5167_b
Zahraniční

Izrael se s Hamásem dohodl na třídenním příměří. Bude se očkovat proti obrně

WHO
Zahraniční Zdraví

Africké země se sjednotily a přispěly 45 milionů dolarů Světové zdravotnické organizaci