WHO schválila první diagnostický test na mpox pro nouzové použití

Světová zdravotnická organizace (WHO) schválila první diagnostický test na mpox pro nouzové použití, čímž usnadnila přístup k diagnostice v zemích postižených touto nemocí.

Virus mpox

Virus mpox
Zdroj: Flickr

  • Virus mpox
  • Zdroj: Flickr

WHO zařadila test Alinity m MPXV, vyráběný společností Abbott Molecular Inc., do seznamu nouzového použití. Tento krok je zásadní pro rozšíření diagnostických kapacit v zemích, které čelí vypuknutí mpxo, dříve známé jako opičí neštovice, a potřebují rychlé a přesné testování. Včasná diagnostika mpox umožňuje včasnou léčbu, péči a kontrolu šíření viru.

V Africe stále přetrvávají problémy s omezenou kapacitou testování a zpožděním při potvrzování případů opičích neštovic. V roce 2024 bylo v tomto regionu hlášeno přes 30 tisíc podezření na onemocnění, přičemž nejvyšší počty jsou v Demokratické republice Kongo, Burundi a Nigérii. V Kongu bylo letos testováno pouze 37 procent podezřelých případů. Test Alinity m MPXV je PCR test určený k detekci DNA mpox z lidských vzorků kožních lézí v reálném čase. Umožňuje efektivní potvrzení podezření na infekci, což je zásadní pro zvládání šíření viru.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Covid

Válek opět vyzývá k očkování proti covidu a chřipce

profimedia-0690184967
Domácí Zdraví

Na Karlovarsku řádí žloutenka

Vědci zkoumají regenerační buňky na pulcích drápatky vodní.
Zdraví Věda

Objev regeneračních buněk může přinést léčbu bez jizev

twenty-four-former-members-of-the-taliban-reintegrated-a537dc-1024
Zahraniční

Tálibán zastavil očkování proti dětské obrně. Neuvěřitelný hazard, zní z WHO