sobota 21. září 2024

Westinghouse zpochybňuje výběr Korejců pro Dukovany

Americká firma Westinghouse Electric Company podala stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proti výběru korejské společnosti KHNP jako preferovaného dodavatele pro výstavbu nových jaderných reaktorů v Dukovanech.

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jaderná elektrárna Dukovany
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Westinghouse tvrdí, že KHNP nemá licence na technologii, kterou nabízí, a že jejich výběr by mohl znamenat ztrátu pracovních míst v Česku a USA. Podle Westinghouse musí každý uchazeč o tendr potvrdit, že má právo na sublicencování jaderné technologie. Americká firma argumentuje, že KHNP nemá právo používat technologii reaktoru bez jejich souhlasu. Spor mezi oběma firmami o technologii je již dlouhodobě řešen v mezinárodní arbitráži, jejíž rozhodnutí se očekává nejdříve ve druhé polovině příštího roku.

ČEZ naopak tvrdí, že Westinghouseovo odvolání je neoprávněné. Výběrové řízení má podle ČEZ bezpečnostní výjimku, která znemožňuje napadnout jeho průběh. KHNP v červenci potvrdila, že dodržuje americká pravidla a má všechna potřebná práva na technologii. Vláda rozhodla, že nové reaktory v Dukovanech postaví právě KHNP, která v tendru předčila francouzskou firmu EDF. ČEZ nyní s Korejci jedná o smlouvě, kterou by mělo být uzavřeno do konce března příštího roku. První reaktor by měl být dokončen v roce 2036.

Autor: Šimon Mitro

Související

Brtnice_view_from_castle_gardens_in_Brtnice,_Jihlava_District
Domácí

Stát se zasadil o obchvat Brtnice. Bude jím proudit těžká doprava do Dukovan

Jaderná elektrárna Dukovany
Ekonomika

EDF a Westinghouse napadly výběr dodavatele nových reaktorů v Dukovanech

jaderná elektrárna
Ekonomika

Vláda schválila klíčovou smlouvu pro rozvoj modulárních reaktorů

Nuclear.power.plant.Dukovany
Ekonomika

Vláda dala přednost korejské firmě. Jaderné bloky dostaví KHNP