pátek 18. října 2024

Washington čeká divoký týden. Chystají se protesty proti návštěvě Netanjahua

Příznivci a podporovatelé Palestiny se sjíždí do Washingtonu. V hlavním městě USA chtějí protestovat proti návštěvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

profimedia-0806854024

Budou jednat po příměří? Tento týden se ve Washingtonu setká izraelský premiér Benjamin Netanjahu s americkým prezidentem Joem Bidenem.
Zdroj: Profimedia

  • Budou jednat po příměří? Tento týden se ve Washingtonu setká izraelský premiér Benjamin Netanjahu s americkým prezidentem Joem Bidenem.
  • Zdroj: Profimedia

Už zítra by do Washingtonu na jednání s prezidentem Joem Bidenem měl dorazit izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Hlavní město Spojených států se však v souvislosti s touto návštěvou připravuje na velké protestní akce, které budou namířeny proti válce v Pásmu Gazy, kterou už Izrael vede od října loňského roku. Hlavní část protestů je naplánována na středu. Policie už uvedla, že očekává velký počet demonstrantů a proto posiluje bezpečnostní opatření. Zároveň však podotkla, že nemá zprávy o nějakých konkrétních hrozbách.

Protesty proti izraelskému počínání v Pásmu Gazy registrují Spojené státy už několik měsíců. Zejména na vysokých školách se rozmáhají propalestinské demonstrace, kdy je prezidentovi Bidenovi vyčítáno, že pro zastavení bojů v Gaze neudělal nic a jeho výzvy o příměří nepadly na úrodnou půdu. Navíc Spojené státy jsou největším vojenským podporovatelem Izraele na světě.

Podle zjištění agentury Reuters protesty namířené proti návštěvě Benjamina Netanjahua organizují lidskoprávní organizace, které už zajistily řadu autobusů, které budou protestující svážet do Washingtonu z celých Spojených států.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

GaGe58MXUAA-9Dn
Zahraniční

Strůjce útoku na Izrael je po smrti. Sinvár zemřel při přestřelce v Rafáhu

Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_27
Ekonomika

Ekonomika Pásma Gazy se zhroutila. Nezaměstnanost dosahuje 80 procent

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů