úterý 22. října 2024

Vzkaz z Baku. Hnutí nezúčastněných zemí chce na olympiádě i ruské sportovce

Hnutí nezúčastněných zemí vyslalo ze své konference v ázerbájdžánském Baku vzkaz Mezinárodnímu olympijskému výboru. Podporuje totiž účast Rusů a Bělorusů na olympijských hrách v Paříži.

MOV

Budou olympijské hry v Paříži s ruskými a běloruskými sportovci?
Zdroj: Facebook

  • Budou olympijské hry v Paříži s ruskými a běloruskými sportovci?
  • Zdroj: Facebook

Sportovcům z Ruska a Běloruska svitla naděje, že příští rok budou moci startovat na XXXIII. letních olympijských hrách, které se uskuteční v Paříži. Za jejich účast se nyní zasazuje Hnutí nezúčastněných, které sdružuje 120 zemí, zejména z Asie, Afriky, Střední a Jižní Ameriky. Tyto státy své stanovisko vydaly v rezoluci během dvoudenní konference v ázerbájdžánském hlavním městě Baku. Podle nich by povolení startu ruských a běloruských sportovců znamenalo výrazný symbol jednoty.

Rezoluci podpořil i Mezinárodní olympijský výbor, který prostřednictvím svého předsedy Thomase Bacha znovu kritizoval vměšování politiky do sportu. Mezinárodní olympijský výbor ovšem podporuje pouze start neutrálních sportovců z Ruska a Běloruska. Smůlu by tak měli příslušníci armád obou států nebo sportovci, kteří otevřeně podporují současnou válku na Ukrajině, kvůli které byl dosud vstup Rusů a Bělorusů na světová sportovní kolbiště zakázaný.

Rusové a Bělorusové by se na pařížské olympijské hry mohli kvalifikovat prostřednictvím Asijských her, které se uskuteční v září a říjnu v Číně. Ukrajina však už varovala, že nepošle své reprezentanty na hry, kde by se museli utkat se svými okupanty.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0922942350
Ekonomika

BRICS – summit paradoxů. Rusko chce ukázat vliv, spojenci chtějí ukončení války

profimedia-0903377351.jpg
Tenis

Djokovič nebude obhajovat titul v pařížské hale Bercy

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu

profimedia-0924052454
Zahraniční

Zvrat v referendu. Moldavsko se zahraničními hlasy vyslovilo pro EU