pátek 20. září 2024

Vzducholodě slouží tam, kam v Africe silnice nevedou

Lehké vzducholodě mohou přepravovat zásilky jako léky či potraviny do míst, kam v Africe nevedou silnice.

vzducholoď

vzducholoď
Zdroj: wikipedia.org

  • vzducholoď
  • Zdroj: wikipedia.org

Jihoafrická společnost Cloudline již několik let vyvíjí vzducholodě, které mají umožnit zjednodušení převozu nákladu na místa, která nejsou dostupná zpevněnou cestou. Toto revoluční zařízení je kompromisem mezi klasickou vzducholodí a dronem, bude tedy plně autonomní.

Vzducholodě jsou oproti svým předchůdkyním výrazně menší. Na délku měří okolo 18 metrů a váží pouhé dva až tři kilogramy. Naplněné jsou heliem a v horní části jsou opatřeny solárními panely a záložními bateriemi pro napájení, což umožňuje až 12 hodin letu, během kterého vzducholodě mohou urazit až 400 kilometrů.

Nynější typ vzducholodě zvládne převážet náklad o hmotnosti až 40 kilogramů, cílem společnosti je ale dopracovat se až ke 100 kilům. Primárním cílem Cloudline je přeprava léků, potravin a dalších nezbytností do odlehlých lokalit afrického kontinentu. Nicméně díky kamerám a dalším senzorům je možné vzducholodě využít k pátracím a záchranným akcím, nebo k monitorování infrastruktury v odlehlých oblastech.

Momentálně má společnost uzavřenou dohodu v Keni o zprostředkování lékařských dodávek, v Nambii spolupracuje s UNICEF a v Mosambiku slouží vzducholodě k nouzové komunikaci pro Světovy potravinový program OSN.

Autor: Antonín Táborský

Související

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

Ministr dopravy Martin Kupka
Domácí Auta

Stát zpřísní kontroly aut. Vznikne nový úřad

WHO
Zahraniční Zdraví

Africké země se sjednotily a přispěly 45 milionů dolarů Světové zdravotnické organizaci

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO spouští globální plán proti mpox