neděle 29. září 2024

Vzduch je čistý. Na demolici budovy plné azbestu dohlížejí hygienici.

Demolice bývalé budovy Telecomu na pražském Žižkově je v plném proudu. Jedná se o největší akci svého druhu, která se kdy minimálně na území hlavního města uskutečnila, a to vzhledem k množství likvidovaného nebezpečného azbestu.

Věž bývalého Telecomu

Věž bývalého Telecomu
Zdroj: cs.wikipedia.org

  • Věž bývalého Telecomu
  • Zdroj: cs.wikipedia.org

Budova v Olšanské ulici je osmipatrový objekt, který se skládá z tun karcinogenního azbestu, demolice proto představuje značné ekologické riziko. Předpokládá se, že se v budovách je materiál s obsahem azbestu v objemu přibližně 3 350 tun. Na demolici proto přísně dohlížejí pražští hygienici.

Podle aktuálních kontrol hygieniků je zatím ochrana dostatečná. Opatření a koncentrace azbestu ve vzduchu prověřují odborníci namátkovými kontrolami. Podle té poslední jsou hodnoty odebraných venkovních vzorků vzduchu vyhovující. Hygienici budou provádět předem neohlášené kontroly i nadále, opakovaně chystají také měření azbestových vláken za kontrolovaným pásmem i uvnitř něj.

Vlastní sanační práce materiálu s obsahem azbestu, konkrétně třívrstvých asfaltových střešních krytin, začaly 21. ledna. Práce se uskuteční v pěti etapách a vzhledem k náročnosti potrvají až do konce října. Na místě demolovaného komplexu v budoucnu vyroste nová bytová čtvrť.

Osmnáctipodlažní komplex ve stylu brutalismu vznikl v 70. letech 20. století, místní mu někdy přezdívají Mordor.

Autor: HT

Související

Hofbaude1
Domácí

Kopie Dvoraček možná otevře letos. Původní stavbu zlikvidovala dřevomorka

stažený soubor
Domácí

Vybydlené ghetto půjde k zemi ještě letos. Je však stále plné bezdomovců

Mladá_Boleslav_hlavní_nádraží_(01)
Domácí

Paradox v Mladé Boleslavi. Nádraží mají bourat, přesto dostalo nové hodiny

Azbestová vlákna
Domácí

Azbestová střecha je životu nebezpečná. Jak se jí zbavit?