pátek 19. dubna 2024

Vzácné hudební rukopisy vystavuje Národní muzeum a knihovna

Výstava Velké knihy hudby je otevřena do začátku července. Návštěvníci se mohou těšit na vzácné hudební rukopisy předbělohorských literátských bratrstev.

Výstava Velké knihy hudby

Výstava Velké knihy hudby
Zdroj: Národní muzeum

  • Výstava Velké knihy hudby
  • Zdroj: Národní muzeum

V Historické budově Národního muzea a v Národní knihovně ČR se koná výstava Velké knihy hudby. Návštěvníci si mohou prohlédnout nejvzácnější hudební rukopisy předbělohorských literátských bratrstev ze sbírek obou institucí. Kvůli své nevyčíslitelné hodnotě jsou vystavovány jen výjimečně a na krátký čas, pouze do 2. července.

Část prezentovaná v Národním muzeu je věnována kodexům literátů v Čechách s výjimkou Prahy, část vystavená v Národní knihovně se naopak zaměřuje výlučně na rukopisy pražských sborů. Celkem představuje 16 rukopisů a rukopisných zlomků z 15. až 17. století. „Materiál je citlivý, a tak se mohou vystavovat jen krátce. Jinak by se zničil pergamen, papír, malba. Pro návštěvníky je to exkluzivní příležitost něco takového vidět v originální podobě. S generálním ředitelem Národní knihovny Tomášem Foltýnem jsme se proto domluvili, že spojíme tyto naše klenoty jedním tematickým obsahem a nabídneme veřejnosti k prohlédnutí souběžně v obou našich sídlech,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Graduály literátských bratrstev jsou jedinečným dokladem úrovně předbělohorské kultury a rovněž i důkazem pestrosti tehdejšího náboženského života. Během výstavy si tak návštěvníci budou moci prohlédnout jak graduál vzniklý činností literátského bratrstva u Betlémské kaple obsahující mimo jiné výjev upálení Mistra Jana Husa, tak i jeho protiklad pocházející z majetku katolického literátského bratrstva při kapli svatého Václava na Pražském hradě. Kombinace výtvarného pojetí výzdoby graduálů a hudebního obsahu poukazuje na jejich praktické využití nejen při církevních zpěvech, ale i při sebeprezentaci jejich vlastníků,“ uvedl generální ředitel Národní knihovny ČR Tomáš Foltýn.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NM

Související

čtení
Ostatní Knihy

Jednou týdně čte knihy třetina Čechů. S časem zápolí

Foto z výstavy Na turné
Hudba Výstava

Do světa hudebních hvězd láká výstava Na turné Národního muzea

Patrik Hartl s titulem Gazely se stal vítězem hlavní kategorie ČESKÝ BESTSELLER 2023.
Ostatní Knihy

Českým bestsellerem roku se staly Gazely

kniha
Světové dny Knihy

Den darování knih