sobota 27. července 2024

Vzácná vydřátka říční hlásí plzeňská zoo, matka je chrání i před ošetřovateli

Mezinárodní den vyder, který na dnešek připadá, oslavila plzeňská zoo stylově. Oznámila totiž vzácný odchov, dvě mláďata vydry říční. Ta se v lidské péči daří odchovat jen velmi výjimečně.

vydra-říční-mládě-Lutra-lutra-26-4-2024-km (3)UPR

Jedno z narozených mláďat.
Zdroj: Zoo Plzeň

  • Jedno z narozených mláďat.
  • Zdroj: Zoo Plzeň

Vydry říční jsou velmi citlivé na stres, kvůli tomu nemají chuť se množit. A když už se to podaří, matka se často o potomky nestará. I proto jsou vydří dvojčátka, samička a sameček, tak unikátní.

Mláďata se narodila už 10. března a v prvních týdnech se k noře nikdo nepřibližoval. Samice Janina se totiž chovala velmi ochranitelsky a i přes sklo útočila dokonce i na chovatele, které dobře zná. "Na začátku dubna jsme poprvé zjistili, že jsou mláďata dvě a jsou v pořádku. Jejich pobyt v noře záležel na aktuálním rozpoložení samice, která je při jakémkoli pocitu nebezpečí ukryla. Na začátku května, ve dvou měsících věku, jsme měli poprvé možnost samici nakrátko oddělit ve výběhu a mláďata zkontrolovat, očipovat a zjistit pohlaví," popsala zooložka Miroslava Palacká.

Krátce poté začala vydřata ochutnávat pevnou potravu. Velmi jim chutnalo kuřecí maso i rybí filety. Navíc je zanedlouho zvědavost a povzbuzování matky vylákaly na první výlet do výběhu. "Vydry se nerodí s vrozenou schopností plavat, ale vše je musí matka naučit. Někdy až na první pohled drsným způsobem tak Jana svoje potomky nejprve lákala a poté prostě donesla do hlubší vody. Celou dobu je samozřejmě hlídala, aby se žádnému nic nestalo," vysvětlila zooložka.

Podle ní jsou každý den mláďata odvážnější a odvážnější, postupně se naučila i potápět a od matky dostávají lekce lovu, k tomu jí slouží klacíky a kousky kůry.

"I když se už matka začala pomalu smiřovat s přítomností lidí v blízkosti mláďat, je stále velmi ostražitá. Prosíme proto návštěvníky o dodržování co největšího ticha a klidu v okolí výběhu. Matka bude mít i nadále možnost mláďata ukrýt, pokud se bude cítit v ohrožení," doplnila Palacká.

Související

vydra říční
Domácí

Trus pod mosty potvrzuje výskyt vydry, správa šumavského parku jej monitoruje

irbis-horský-Panthera-uncia-14-9-2023-km (10)-upr.jpg
Ostatní Fauna

Nejstarší kočkovité šelmě v Plzni je dvacet. Nanschan dostal vykutálený dárek

Vydra říční
Krimi

Muž chytil vydru a držel ji na chatě ve výběhu. Hrozí mu tři roky vězení

GK9MRZMXUAAhEm7
Ostatní

Mám sourozence, oznámila Mobi. Pár hodin staré gorilí mimino už je ve výběhu