pondělí 21. července 2025

Výzkumnice se ponořily do popelnic, aby zjistily, jak Pražáci plýtvají jídlem

Obyvatelé luxusnějších čtvrtí nejčastěji vyhazují hotová jídla, protože jim nechutnají. Na sídlištích nejvíc lidé hážou do popelnic pečivo. Zjistil to výzkum brněnské Mendelovy univerzity.

zbytky

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

„Rozbory směsného komunálního odpadu ukázaly, že každý obyvatel vyhodí průměrně 26 kilo potravin ročně, tedy asi půl kila týdně,“ uvedla hlavní řešitelka projektu Lucie Veselá Mendelovy univerzity v Brně. Vyhozené potraviny tvoří přibližně 13 procent směsného komunálního odpadu.

Podle výzkumu lidé v Praze nejčastěji vyhazují ovoce, zeleninu a pečivo. Množství a skladba vyhozeného jídla souvisí s prostředím, kde lidé žijí. Nejvíc se plýtvá v zástavbě s luxusními domy, kde lidé častěji vyhazují hotová jídla, která jim nechutnají. Na sídlištích se zase víc plýtvá pečivem. Ovoce a zeleniny vyhazují nejvíc domácnosti na venkově a ve vyloučených lokalitách, kde je možnost vlastního pěstování.

Mezi hlavní důvody vyhazování patří prošlé datum spotřeby, zkažení potravin, nadměrné množství nakoupených potravin ve slevách či akcích, zapomenuté nebo zkažené jídlo a příliš velké porce na talíři.

„Nízkopříjmové domácnosti zpravidla lépe plánují spotřebu a víc sledují data spotřeby. Naopak u domácností s vyššími příjmy jsou častým důvodem vyhazování potravin nesplněná očekávání – jednoduše jim nechutnají. Rozdíl je také možné pozorovat u motivace ke snížení plýtvání, zatímco u nízkopříjmových převažuje snaha ušetřit, vyšší příjmové skupiny víc slyší na argumenty spojené se sociální a ekologickou odpovědností,“ objasnila výzkumnice Irena Baláková.

Související

nákup
Zahraniční

Počasí žene ceny potravin nahoru po celém světě

junk food
Světové dny Jídlo

Den nezdravého jídla

kaviár
Světové dny Jídlo

Den kaviáru

hranolky
Světové dny Jídlo

Den hranolek