čtvrtek 19. září 2024

Výtržnosti jsou neomluvitelné, řekl Starmer. Útočníci mstili ubodané dívky

Britský premiér Keir Starmer hrozí tvrdými tresty útočníkům, kteří napadají muslimské komunity kvůli vraždě dívek v Southportu. Dnes ozbrojení protestující vnikli i do hotelu, kde jsou ubytování žadatelé o azyl.

53839153838_39ea2bd325_b

Britský premiér Keir Starmer odsoudil útoku na muslimské žadatele o azyl, které podle protestujících jsou odvetou za ubodané dívky.
Zdroj: Flickr

  • Britský premiér Keir Starmer odsoudil útoku na muslimské žadatele o azyl, které podle protestujících jsou odvetou za ubodané dívky.
  • Zdroj: Flickr

"Lidé v této zemi mají právo na bezpečnost, přesto jsme svědky útoků na muslimské komunity a mešity," uvedl britský premiér Keir Starmer a reagoval tak na případ, kdy v neděli odpoledne vnikli demonstranti do hotelu Holiday Inn Express v Rotherhamu, kde jsou internováni žadatelé o azyl. Ozbrojení protestující podnikli útok na početnou muslimskou komunitu poté, co se rozšířila informace, že za vražedným útokem ze začátku tohoto týdne na taneční kroužek v Southportu, který tři dívky nepřežili, stál muslimský žadatel o azyl. To je však pravda pouze z poloviny, protože 18letý podezřelý Axel Muganwa Rudakubana se narodil ve velšském Cardiffu. Jeho přímé kořeny však sahají do africké Rwandy a byl vyznavačem islámu.

Starmer rovněž uvedl, že pro účastníky nepokojů, které Velkou Británií zmítají už několik dnů, zařídí soudní řízení, které bude korunované tvrdými tresty. Úřady podle něho půjdou nekompromisně i po těch, kteří násilnosti podněcovali na sociálních sítích. Demonstranti se dostali také do tvrdých potyček s policií, při kterých bylo zraněno 40 mužů zákona.

"Tito násilníci nereprezentují naši zemi a my je postavíme před soud," dodal britský premiér.

Autor: Jan Skala

Související

ETalk2008-Diddy1
Krimi

Rapper Sean Combs je ve vazbě. Za obchod s bílým masem mu hrozí doživotí

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy