středa 18. září 2024

Vystrčil dorazil do Kyjeva. Krym nesmí být obdobou Mnichova, tvrdí

Předseda Senátu Miloš Vystrčil je na Ukrajině. Zúčastní se jednání Kyjevské platformy, která má řešit co nejrychlejší konec války podle ukrajinských představ.

GXLm0uTXsAEIsFx

Miloš Vystrčil při setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenskym.
Zdroj: Senát Parlamentu ČR

  • Miloš Vystrčil při setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenskym.
  • Zdroj: Senát Parlamentu ČR

Předseda Senátu České republiky Miloš Vystrčil přijel do hlavního města Ukrajiny na setkání iniciativy Kyjevská platforma, která od roku 2021 sdružuje zhruba 70 zemí a jejím současným cílem je co nejrychlejší ukončení války na východě země. Vystrčil, který se setká s hlavními představiteli současné ukrajinského režimu, uvedl, že podmínky mírových smluv musí být pro Ukrajinu přijatelné a musí hovořit o územní celistvosti země, včetně poloostrova Krym, který Rusko anektovalo už v roce 2014.

„Anexe Krymu nemůže být obdobou našeho mnichovského o nás bez nás,“ uvedl Vystrčil a znovu potvrdil postoj vlády Petra Fialy, že Česká republika stojí pevně za Ukrajinou. Bez této podpory se podle předsedy Senátu Rusku jen těžko zastaví na svém dobyvačném tažení.

Do Kyjeva dnes dorazili také ministři zahraničí Spojených států a Velké Británie, Antony Blinken a David Lammy. Ti se dnes sejdou s prezidentem Volodymyrem Zelenskym, s nímž budou jednat o další pomoci a podpoře ze strany západních mocností. Na přetřes by měl přijít i mírový summit, který je naplánován na listopad a na nějž by měla dorazit i ruská delegace.

Autor: Jan Skala

Související

ced204df4f22a7cca79a4434fd42-1456491
Zahraniční

Blázinec nebo výměna rolí? Turecko podporuje Ukrajinu, Západ couvá

Pavel Šulc slaví první gól za reprezentaci.
Fotbal Liga národů

Češi v dramatickém duelu udolali Ukrajince, dvakrát skóroval Šulc

1000010545
Zahraniční

Stovky Ukrajinců se dostávají do ruského kotle. Doněck je v obklíčení, Sumy hoří

cHJpdmF0ZS9sci9pbWFnZXMvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTExL2ZsNTI1MDIxMzM4NTMtaW1hZ2UuanBn.jpg
Zahraniční

Ukrajina nemá peníze pro vojáky. Můžou za to Spojené státy