Výstava korunovačních klenotů začne 17. září. Zaměří se na drahokamy

Ve Vladislavském sále Pražského hradu budou od 17. do 30. září vystaveny české korunovační klenoty. Letos se výstava s podtitulem Tajemná síla kamenů zaměří na drahokamy, kterými jsou klenoty ozdobeny.

České korunovační klenoty

České korunovační klenoty
Zdroj: hrad.cz / SPH – Jan Gloc

  • České korunovační klenoty
  • Zdroj: hrad.cz / SPH – Jan Gloc

Klenoty budou vyzvednuty z Korunní komory v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha a po restaurátorské kontrole přeneseny do Vladislavského sálu, kde si je první návštěvníci budou moci prohlédnout od 17. do 30. září. Výstava bude přístupná denně od 9 do 17 hodin, kromě dvou čtvrtků, které jsou vyhrazeny školám.

Návštěvníci letos vstoupí na výstavu přes Jižní zahrady a Býčí schodiště. Cesta zahrnuje i možnost občerstvení a šatny. Výstava je zdarma, avšak kočárky a vozíčkáři se do Vladislavského sálu nedostanou kvůli omezené dostupnosti. Pro školy a osoby s průkazem ZTP bude umožněn speciální vstup přes III. nádvoří, ale pouze na základě předchozí rezervace.

Novinkou výstavy je holografická animace, která návštěvníkům ukáže, jak původně vypadala Svatováclavská koruna při korunovaci v roce 1347, kdy ji zdobily smaragdy a perly. Expozice také přiblíží drahokamy v jejich přirozené podobě.

Kvůli přípravám bude Starý královský palác od 10. do 16. září uzavřen. Po výstavě bude palác opět uzavřen 1. října, aby mohly být klenoty bezpečně vráceny na své místo.

Autor: Šimon Mitro

Související

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování

GXXEU0ZWgAATRby
Domácí

Vltava bude kulminovat v noci na neděli. Už teď ale voda prosakuje do metra