neděle 7. července 2024

Vyšší pokuty, nový bodový systém a za volant v sedmnácti: Vláda schválila novelu zákona

Vláda schválila novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která zjednodušuje bodový systém, zvyšuje pokuty za závažné přestupky, zavádí možnost řídit auto od 17 let pod dohledem nebo řidičák na zkoušku. Novelu musí ještě schválit poslanci.

auto

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Matheus Ferrero

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Matheus Ferrero

Nově se budou přestupky dělit do dvou, čtyř a šestibodových kategorií. Mezi ty nejvážnější bude patřit rychlá jízda, jízda pod vlivem alkoholu nebo odmítnutí testu na alkohol. Ve správním řízení za to bude hrozit pokuta až 75 tisíc korun a až tříletý zákaz řízení.

Policisté také budou smět zabavit řidičák šoférovi, který překročí nejvyšší povolenou rychlost v obci o víc než čtyřicet kilometrů za hodinu nebo mimo obec o padesát.

Pokuty se budou pohybovat v rozmezí čtyř pásem. U banálních přestupků budou do maximální výše 1500 korun. U méně závažných přestupků pak od 1500 do 2000 korun.

Pro středně závažné přestupky, například nedání přednosti v jízdě, policisté udělí pokutu od 2500 až 3500 korun. Jízda na červenou a další nejzávažnější přestupky vyjdou až na 5 500 korun. To je dvojnásobek toho, co mohou řidiči zaplatit dnes.

Ministr dopravy Martin Kupka uvedl, že výše bodového hodnocení a finanční sankce mají korespondovat se statistikou závažnosti dopravních nehod. „Nově pak do zákona přidáváme zejména tzv. L17 neboli možnost řídit vozidlo pod dohledem mentora už od 17 let a řidičák na zkoušku, který se v prvních dvou letech bude týkat všech čerstvých řidičů,“ vysvětlil Minutovým zrtávám ministr Kupka.

Novelu musí ještě schválit poslanci, platit by měla od roku 2024.

Související

1000007773
Zahraniční

Slovensko má lex atentát, poslanci omezili shromažďování a zavedli rentu

CDID5092
Domácí

Následující dva víkendy přinesou masakr na silnicích, do Tater jeďte autovlakem

klimakreténi
Zahraniční

Klimatičtí aktivisté v Berlíně ukončili hladovku a přilepili se k silnici

elektroautobus
Zahraniční Elektromobily

V Evropě roste poptávka po bezemisních autobusech