Vysoké prohry v hlavních městech, podvodné hlasy. Putin jásá na náměstí

Podle serveru, které nepodléhá kontrolnímu vlivu, byla polovina hlasů pro Vladimira Putina zfalšována. Na Rudém náměstí se však oslavovalo a Putin zpíval hymnu.

profimedia-0857883030

Putin oslavoval volby na Rudém náměstí za zvuků ruské hymny.
Zdroj: Profimedia

  • Putin oslavoval volby na Rudém náměstí za zvuků ruské hymny.
  • Zdroj: Profimedia

Prezidentské volby v Rusku, v nichž podle oficiálních údajů tamní ústřední volební komise, vysokým ziskem 87 procent hlasů, zvítězil dosavadní prezident Vladimir Putin, vzbuzují reakce a podezření ze všech koutů západního světa. Tam totiž Putin od Rusů žijících v zahraničí prohrál na celé čáře. Nejhorší výsledek, 16 procent, zaznamenal v Praze, kde suverénně dominoval nejmladší z kandidátů, příznivce liberálnějšího směru ruské politiky Vladislav Davankov. Ten dominoval také ve Varšavě, Vilniusu nebo v Jerevanu, kde žijí početné ruské menšiny. Řada volebních lístků byla také znehodnocena, když na nich bylo napsáno jméno Alexeje Navalného či další protestní hesla proti současnému ruskému režimu.

Pochyby vzbuzuje i hlasování v samotném Rusku. Nepochybuje se o tom, že volby by Putin skutečně vyhrál, ovšem nebylo by to tak vysokým rozdílem. Jak uvedl server Novaja gazeta Jevropa, na základě metody, kterou se přezkoumává pravost ruských voleb, polovina hlasů pro Vladimira Putina byla podvržena. U zbylých tří kandidátů počet hlasů vesměs odpovídal skutečnosti.

Spekulace médií však nemohou ovlivnit skutečnost, že v Rusku bude výsledek voleb platný a Vladimir Putin na šest let znovu zasedne ve své kremelské kanceláři, z níž vládne už dvacet let. Výsledky voleb osobně přišel oslavit na tribunu před zaplněné Rudé náměstí, kde si zazpíval i slova ruské hymny.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0917090868
Zahraniční

Trump se vrátil na místo atentátu. Po svém boku měl poprvé i Muska

Trans-Alaska_Pipeline_System_Luca_Galuzzi_2005
Domácí

Česko je podle vlády na ruském plynu nezávislé. Jeho dovoz však neklesá

241821319_401309894686650_5543777500043057727_n
Zahraniční

Fico v orbánovských stopách. Příští rok chce jet do Moskvy na oslavy konce války

Biden_Obama
Zahraniční

Biden se bojí o průběh voleb. Do kampaně Kamaly Harris vstupuje Obama