sobota 27. července 2024

Vysočinu trápí prudký nárůst počtu pacientů s černým kašlem

Na Vysočině přibývá počet hlášených případů onemocnění černým kašlem. Jen v lednu se objevilo 51 nových pacientů, přitom za celý minulý rok jich bylo pouze 94.

Černý kašel

Černý kašel si lidé pletou s jinými respiračními nemocemi
Zdroj: www.pexels.com

  • Černý kašel si lidé pletou s jinými respiračními nemocemi
  • Zdroj: www.pexels.com

Nejvíce hlášených případů spadá do okresu Jihlava. První nemocní se objevili v srpnu loňského roku. Podle hygieniků se černý kašel vrací ve tří až pětiletých intervalech. Nejrizikovější je pro novorozence a kojence, kteří proti němu nejsou očkovaní.

Výskyt černého kašle

Očkování proti černému kašli se provádí ještě v dětském věku. První vakcínu dostávají děti v pěti nebo šesti letech, druhou mezi desátým a jedenáctým rokem. Postupně však dochází k jejímu vyvanutí. To znamená, že vakcína už nemusí působit. Proto je dobré v dospělosti absolvovat přeočkování, a to nejen proti černému kašli, ale také proti záškrtu a tetanu.

Aby pacient zjistil, že má skutečně černý kašel, musí navštívit lékaře. „K rozlišení, o jaký typ infekce se jedná, je třeba, aby nemocný jedinec navštívil praktického lékaře, který rozhodne o laboratorním vyšetření, stanoví diagnózu a způsob léčby. Nejdůležitější prevencí je očkování, které u většiny osob zabraňuje závažnému průběhu a komplikacím onemocnění,“ doporučuje lékařka Hana Pavlasová.

Co černý kašel způsobuje a jaké má příznaky?

Za černým kašlem stojí bakterie Bordetella pertussis. V počátcích se projevuje jako běžný zánět dýchacích cest, tedy rýmou, kýcháním nebo zánětem spojivek. Později se k těmto příznakům přidává zvýšená teplota, bolest v krku a chrapot. V mnoha případech vyúsťuje v záchvatovitý kašel s rudnutím, až modráním v obličeji. Záchvaty kašle mohou skončit zvracením.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Vizualizace nové podoby Jihlavského nádraží
Domácí

Za dva roky se Jihlavané dočkají moderního nádraží

20240706_180325
Domácí

Bouřky dorazily. Na Karlovarsku a v Praze padaly stromy, bouřit bude do noci

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Počet případů černého kašle přesáhl 20 tisíc

442418082_10219979251311155_5783603440660039632_n
Domácí

Sucho je pryč. Nasycenost půdy je nejlepší za posledních deset let