čtvrtek 19. září 2024

Vysočina má nový stříbrný poklad

Plné nádoby stříbrných mincí loni našel čtyřicetiletý muž ze Žďárska. Teď kraj Vysočina zveřejnil, že se jednalo o keramické nádoby plné stříbrných mincí.

Nález mincí

Nálezce našel sedm kilogramů mincí.
Zdroj: Kraj Vysočina

  • Nálezce našel sedm kilogramů mincí.
  • Zdroj: Kraj Vysočina

Podle puncovního úřadu mince váží sedm kilogramů a jejich hodnota přesahuje sto tisíc korun. Nálezce od Kraje Vysočina získá peněžitou odměnu.

Muž našel celkem 699 kusů mincí vyražených v mincovnách po celé Evropě, mimo jiné také v Anglii, ve Švýcarsku, v Rize nebo Nizozemsku. Poklad čítá i pražské groše, které sloužily jako platidlo ještě v první polovině 17. století. Nejcennější jsou stříbrné tolary ražené od 40. let 16. století.

Mince jsou teď v Moravském zemském muzeu, kde je čeká konzervace. Ta skončí až příští rok.

Nálezy stříbrných mincí nejsou na Vysočině nic neobvyklého. V roce 2015 nálezce odevzdal zlaté a stříbrné mince, které našel u Horních Rápotic. Rok nato se našly ve stejné lokalitě další stříbrné mince.

Další nalezené poklady z posledních let

  • V roce 2015 našel člověk, který si přál zůstat v anonymitě, téměř 800 mincí, jejichž hodnotu experti vyčíslili na 23,5 milionu korun. Nálezce získal odměnu ve výši dvou milionů korun. Podle odborníků šlo o poklad století.

  • V roce 2020 se nálezce mohl pochlubit nálezem 227 mincí, které byly zakopané u obce Vysoká u Jevíčka na Svitavsku. Pardubický kraj mu vyplatil 560 tisíc korun.

  • Ve stejném roce našli dva lidé pár kilometrů od kláštera Kladruby na Tachovsku 435 zlatých a stříbrných mincí ze 14. století. Poklad měl hodnotu čtyř milionů korun.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

zámek
Krimi

Vnuk připravil prarodiče o stotisíc korun

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

MHD Jihlava
Domácí

Jihlava od září rozšíří MHD. Vrátí se linka D

Račí mor v CHKO Žďárské vrchy
Domácí Příroda

Račí mor postihl Žďárské vrchy