úterý 8. října 2024

Vyšlo to až napotřetí. Hodonínská zoo má roztomilá trojčátka lvů berberských

Vyšlo to až napotřetí, první dva vrhy nepřežily. Teď to vypadá nadějně: Za pár dní bude trojici mláďat lvů berberských z hodonínské zoo měsíc a už váží přes tři kila. Koťata skvěle prospívají, potřebují ale klid, a tak je zatím návštěvníci neuvidí.

Lvicata IMG_4

Lvím trojčatům jsou tři týdny.
Zdroj: Zoo Hodonín

  • Lvím trojčatům jsou tři týdny.
  • Zdroj: Zoo Hodonín

Mláďata kriticky ohroženého lva berberského se narodila 12. září. Aby měla čtyřletá lvice i její mláďata potřebný a dostatečně dlouhý klid, vnitřní expozice lvů je pro návštěvníky zavřená. Také ošetřovatelé omezili činnosti, které by mohly narušit pocit bezpečí matky s mláďaty. Pozorně je sledují a reagují na veškeré změny v jejich chování. Prostor monitorují kamerou a přemístili také tygra ze sousední ubikace. Kdy bude moci veřejnost lvíčata spatřit, není zatím jasné, vše bude záležet jen na zvířatech a vývoji situace. „S ohledem na předchozí zkušenosti jsme velmi opatrní a poskytujeme zvířatům dostatek času. Kondice mláďat zatím plně odpovídá věku. Vidí, samostatně se pohybují, ale zdržují se hlavně v blízkosti matky. Podle kontrolního vážení se jejich hmotnost pohybuje kolem 3,5 kilogramu,“ uvedla zooložka Zdenka Vavrysová.

Tříletý samec je od matky s mláďaty zatím oddělený, podobně i v přírodě je samice zpočátku vychovává v ústraní a ke smečce je přivede později. „Běžné bývá spojení zhruba kolem druhého měsíce po porodu, není to ale pravidlo, ke zvířatům je potřeba přistupovat individuálně. Dostatečně dlouhý pobyt s rodiči je pak důležitý pro správný sociální vývoj zvířat a řídí se i chovatelskými potřebami. Osamostatnění a odchod mláďat od rodičů u lvů s ohledem na jejich smečkový způsob života nastává obvykle v období jednoho a půl až dvou let,“ doplnila zooložka.

V Hodoníně se obnovil chov lvů loni, v březnu přicestovala dvouapůlletá samice z plzeňské zoo, o týden později pak o rok mladší samec z německé zoo v Neuwiedu. Ošetřovatelé sledovali s napětím jejich první spojení, mladá zvířata ale rychle vytvořila harmonický pár. „První mládě se tomuto páru narodilo už v listopadu, brzy po porodu ale uhynulo. V ranném věku a u nezkušené prvorodičky se to často stává. Letos v dubnu rodila lvice podruhé, opět jen jedno mládě, po několika týdnech se u ní ale objevila říje a přišla o mléko. Stav mláděte se rychle zhoršil a kvůli střevní infekci ho nakonec veterinář uspal. Mláďata z našeho třetího vrhu krásně prospívají a lvice se o své potomky vzorně stará a intenzivně kojí,“ konstatovala hlavní zooložka Karla Maňáková.

Lvi berberští v přírodě vyhynuli, poddruh zachraňují zoo

Lev berberský jako poddruh v přírodě vyhynul, chov udržují pouze zoologické zahrady a v současné době se jeho počty pohybují lehce nad stovkou kusů. „Sestavení úspěšného chovného páru je proto složitější, protože jejich genetická základna je malá. Chov a přesuny těchto šelem v licencovaných zoologických zahradách se řídí doporučeními koordinátora Evropského záchovného programu. Ten doporučuje spojování vhodných jedinců a přesuny mláďat vedoucí k co největší genetické pestrosti populace lvů berberských v lidské péči, což jsou zásadní kroky pro přežití tohoto druhu do budoucnosti,“ vysvětlil ředitel zoo Martin Krug.

"V přírodě je u lvů naprosto běžné, že málo početné vrhy jsou pro odchov neefektivní a jednoho roku života se dožije zhruba polovina z narozených mláďat. Zvířata jsou v tomto směru nastavená zcela pragmaticky a neefektivními odchovy se nevyčerpávají. Sourozenci jsou důležití nejen pro dobré rozkojení matky, ale následně i pro správný psychický a fyzický vývoj koťat,“ konstatovala hlavní zooložka Karla Maňáková.

Související

LevB mládě7
Ostatní Fauna

Živý plyšák: Lvíčátku z Hodonína je osm dnů, už začíná koukat a chodit

Lvíčata
Ostatní Video

Lvíčata už se chovají jako líté šelmy, poprvé je uvidí návštěvníci zoo

lvíčata-vážení-1-9-2023-km (19)-upr
Ostatní

Třítýdenní lvíčátka už váží přes čtyři kila