neděle 29. září 2024

Vyrovnaný zápas skončil remízou. Postup si Švýcarsko nezajistilo

Skotsko pořád čeká na svého prvního střelce, další vlastní gól soupeře je drží ve hře. Vysoká prohra s Němci je může mrzet.

shaqiri.jpg

Xherdan Shaqiri si připsal další důležitou trefu v dresu národního týmu.
Zdroj: profimedia

  • Xherdan Shaqiri si připsal další důležitou trefu v dresu národního týmu.
  • Zdroj: profimedia

Mírně favorizované Švýcarsko si mohlo zajistit postup do vyřazovací části turnaje. Hráči Skotska si po ostudném zahajovacím utkání, ve kterém prohráli 5:1, udrželi naději.

Ve 13. minutě zahrávali Švýcaři rohový kop. Nacvičený signál jim však nevyšel a hráči Skotska vyrazili v plné síle do protiútoku. Když už se zdálo, že Skoti ztratili momentum, vystřelil zpoza vápna Scott McTominay. Jeho střelu by bezpečně schoval do rukavic švýcarský mazák Yann Sommer, to by ale nesměl být míč tečován. Nešťastný zásah obránce anglického Newcastlu Fabiana Schära tak zavinil další vlastní gól tohoto šampionátu. Střelec první branky ze skotského nároďáku na letošním Euru si bude muset na své odhalení ještě počkat. Na stavu zápasu to však nic nemění, 1:0.

Dnešní představení v Kolíně nad Rýnem se nese ve znamení chyb obránců. Další spáchal Anthony Ralston, kdy přihrál útočícímu Xherdan Shaqirimu. Ten však neměl vůbec jednoduchou pozici. Skvělou ranou z prvního doteku zakroutil míč přesně do pravé šibenice branky svěřenců Steva Clarkea. Murat Yakin tak může být spokojen s nominací dvaatřicetiletého kanonýra z Chicago Fire. Švýcaři se tak o krůček přiblížili ke třem bodům, které by jim po dnešní výhře zajistili postup ze skupiny. Zápas znovu začíná ve 26. minutě, 1:1.

Švýcaři mohli být ve vedení po rohovém kopu rozehrávaném dvojnásobným vítězem Ligy mistrů a střelcem prvního gólu Shaqirim. Střílející Dan Ndoye pálil bohužel z ofsajdu. První gól v dresu národního týmu si tak útočník Bologni nepřipíše.

Po výměně stran pokračoval švýcarský útočník Ndoye ve vytváření šancí. V 60. minutě svedl souboj s Kieranem Tierneym. Pálil mimo branku, ale pro Skoty tato akce šťastně nedopadla. Krajní obránce Arsenalu Tierney byl po špatném došlápnutí odnesen do šaten na nosítkách. Spolu s ním vystřídal na druhé straně střelec Shaqiri. Na hřiště se podívá útočník Monaka Breel Embolo. Ten v zápase proti Maďarsku nastoupil až v 74. minutě, a i přes to se mu povedlo vsítit branku. Že by si tak mohla skotská obrana oddechnout, se říct nedá.

A už to vypadalo, že se střídání Muratu Yakinovi opět vydařilo. Embolo utekl bránícím hráčům, loboval brankáře Anguse Gunna a míč zaletěl do sítě. Svůj sprint však odstartoval příliš brzo, ofsajd.

Legitimní gól už dnes žádný hráč nepřidal, soupeři se loučí po remíze 1:1.

Oba týmy si z dnešního utkání odnáší bod. Špatné skóre Skotů ze zápasu s Německem nahrává Švýcarům. Ti se v příštím zápase porvou právě s dosud neporaženým pořadatelem. K jistému postupu budou muset sebrat Němcům alespoň bod. Svěřenci Steve Clarkea zkusí o postup zabojovat s bezbodovým Maďarskem.

Autor: Ondřej Sutnar

Související

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy

Dominik Kubalík v národním dresu
Hokej

Kubalík se vrací do Evropy, dveře do NHL ale má stále otevřené

Filip Zadina
Hokej

Spekulace o angažmá Zadiny jsou u konce, odchází do Davosu

Capri Sun
Zahraniční

Capri Sun vrátí zpátky plastová brčka, ale jen ve Švýcarsku