čtvrtek 19. září 2024

Výpadky léků by mohly vyřešit dodávky z Koreji

Případný nedostatek léčiv v čele s antibiotiky by mohly vyřešit mimořádné dodávky z Jižní Koreji.

léky

Ilustrační foto.
Zdroj: Hankyoreh

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Hankyoreh

Pracovní cesta české delegace v čele s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Adamovou Pekarovou na Taiwan a do Jižní Koreji přinesla možnost mimořádných dodávek korejských léků. „Jednání o dodávkách léků z Jižní Koreji byla skvělou ukázkou spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví. Výsledkem společného úsilí tak je nejen šance na mimořádné dodávky dětských antibiotických suspenzí již pro letošní podzimní sezónu, ale také dlouhodobá spolupráce s korejskými partnery,“ uvedla Markéta Pekarová Adamová.

Jednání o mimořádných dodávkách léků s Jižní Koreou by mohlo umožnit zajistit Českou republiku antibiotiky již během podzimní sezony. Dokumentaci o dodávkách korejských léků nyní bude posuzovat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Pokud dodávky budou Ministerstvem zdravotnictví a SÚKLem schváleny, tak by se distribuce od korejských výrobců mohla pohybovat v řádu statisíců balení.

V jednání je i standardní vstup korejských léčiv na český trh, což by mohlo pomoci zamezit dalším výpadkům léků a snížit závislost Česka na jednotlivých dodavatelích léčiv.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR

Související

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety

profimedia-0753774105
Zahraniční Technologie

Jižní Korea bojuje s vlnou digitálních sexuálních zločinů