sobota 11. května 2024

Výlovy rybníků jsou v plném proudu. Za vánočního kapra si letos připlatíme

Také ceny kaprů letos vzrostou. Přesné částky ještě nejsou stanoveny, už teď je ale jisté, že ceny budou oproti loňskému roku vyšší. Vedle růstu cen energií se totiž na chovu podepsalo i nepříznivé letní počasí.

Výlovy rybníků jsou v plném proudu. Za vánočního kapra si letos připlatíme

Ilustrační foto.
Zdroj: unsplash.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: unsplash.com

Chov ryb letos zkomplikovala velká sucha, která zapříčinila nízkou hladinu řek. Zdražovat by se mělo v průměru zhruba o desetinu oproti minulému roku.

Jaké konkrétní ceny letos budou na stáncích a v obchodech ukážou až podzimní výlovy rybníků. Loni před Vánoci se maximální cena pohybovala do 120 Kč za kilogram. Například rybářství Třeboň, které má již výlov největšího rybníka Rožmberk za sebou, letos očekává, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji stát 130 až 140 Kč. Právě jižní Čechy jsou tradičně hlavním centrem výlovů.

Rybářství Třeboň plánuje v průběhu podzimu vylovit kolem dvou stovek rybníků. Až do 28. října se koná výlov na Záblatském rybníku. 28. října pak rybáři obsadí Bezdrev. Zajímavé budou i výlovy Blatce od 5. do 6 listopadu, Vlhlavského rybníka od 7. do 9. listopadu nebo Bělohůreckého rybníka od 14. do 15. listopadu.

Podzimní výlov zahájili také klatovští rybáři v Plzeňském kraji. Výlovy probíhají každý den až do 25. listopadu. 26. října na Hnačově, 8. listopadu na Kovčínském rybníce a na svatého Martina budou rybáři na Smrkovci.

Při výlovech je na hrázích některých rybníků možné kapra koupit levněji. Ale pozor, ne všude se při výlovu kapr prodává.

Související

Cyklostezka Bukovec – Chrást
Domácí

Unikátní cyklostezka na Plzeňsku vznikla na bývalé železniční trati

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

Vydra říční
Krimi

Muž chytil vydru a držel ji na chatě ve výběhu. Hrozí mu tři roky vězení

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou