neděle 30. června 2024

Výjimečné zakončení skupiny E. Všechny týmy skončili se shodným počtem bodů

Slovenská skupina byla maximálně vyrovnaná až do konce. O postupu rozhodlo až vzájemné skóre, Ukrajinci končí i přes zisk čtyř bodů.

rumunsko.jpg

Rumuni slaví vítězství ve skupině. Remíza stačila na postup i Slovákům.
Zdroj: profimedia

  • Rumuni slaví vítězství ve skupině. Remíza stačila na postup i Slovákům.
  • Zdroj: profimedia

Napínavá až do konce, to byla skupina E. Do závěrečných utkání vstupovaly všechny manšafty se třemi body. Každý gól mohl zamíchat kartami, nikdo neměl postup jistý.

Skóre utkání mezi Slováky a Rumuny otevřel Ondrej Duda. Po skvělém centru Juraje Kucky uklidil hráč Verony míč za záda ex-Sparťana Florina Nity. Slováci se dostali do vedení v důležitém závěrečném utkání skupiny, vedou 1:0.

Ve 37. minutě vstoupil do hry VAR, a to po nešťastném zákroku Dávida Hancka. Krajní obránce Feyenoordu jen jemně zavadil o špičku protihráče, tak akorát na čáře ohraničující velké vápno. To rozhodčímu stačilo k nařízení pokutového kopu. Penaltu sebejistě proměnil Razvan Marin. Míč poslal do šibenice, Martin Dúbravka byl bez šance. Rumunsko srovnalo, 1:1.

Druhá půle přinesla z obou stran spíše taktickou hru a obezřetnost. Ve frankfurtském Deutsche Bank Parku se spustil v druhém poločase silný déšť, což by jen nahrávalo střelcům. Pár střeleckých pokusů přišlo, gólem však žádný neskončil, 1:1.

Utkání mezi Ukrajinou a Belgií nepřinesl gól. Hráči ve žlutých dresech vyslali celkem patnáct střel, z toho čtyři letěly na bránu. Se všemi projektily si ale poradil brankář Casteels. Ukrajinské snažení tak má hořký konec. Po remíze 0:0 se s Eurem loučí.

Zato ve Frankfurtu panovala radost na obou stranách. Rumunsko, zatím největší překvapení turnaje, vyhrálo belgickou skupinu. Slováci postupují ze třetího místa. Z druhé pozice je doplní Rudí ďáblové.

Výsledky zápasů skupiny E:

Slovensko – Rumunsko, 1:1 (1:1), góly: 24‘ Duda, 37‘ Marin (penalta)

Ukrajina – Belgie, 0:0

Autor: Ondřej Sutnar

Související

Slováci po zápase s Rumunskem
Fotbal EURO 2024

Slovensko jde na Anglii, Gruzie zkusí přehrát Španělsko

profimedia-0885793335.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Alpský souboj jasně ovládli Švýcaři, obhájci titulu končí

Volodymyr Zelenskyj
Zahraniční

Zelenskyj představí plán na konec války. Jeho představa se s Ruskem neshoduje

1000007773
Zahraniční

Slovensko má lex atentát, poslanci omezili shromažďování a zavedli rentu