pondělí 16. září 2024

Vyjel ohnivý oř. Jugoslávie musela kvůli filmu rozšířit železniční trať

Přestože natáčení filmů podle předlohy Karla Maye nebylo nejlevnější, vyplatilo se bohatě. Dodnes jsou reprízované s velkým úspěchem.

Vinnetou

Pierre Brice a Lex Barker jako slavná filmová dvojice Vinnetou a Old Shatterhand.
Zdroj: Facebook

  • Pierre Brice a Lex Barker jako slavná filmová dvojice Vinnetou a Old Shatterhand.
  • Zdroj: Facebook

Filmové adaptace slavných románů Karla Maye o přátelství indiánského náčelníka kmene Apačů Mescaleros Vinnetoua a bílého inženýra Old Shatterhanda, který je vlastně Mayovým alter egem, už neodmyslitelně patří k televizním prázdninám. Nejinak je tomu i letos, kdy veřejnoprávní stanice už s reprízou těchto filmů ze šedesátých let začala. Jako první šel na řadu logicky první díl nazvaný krátce jen Vinnetou. Ten, ač byl natočený až v druhé řadě, celý příběh rozehrává. Právě jemu dominuje slavná scéna, kdy lokomotiva najede do saloonu ve fiktivní stanici Roswell, aby mužstvo pod vedením Old Shatterhanda a jeho průvodce a westmana Sama Hawkinse, z něho vylákalo bandity v čele s ultrapadouchem a vrahem Frederikem Santerem. Jednalo se o velice nákladnou a důležitou scénu a Jugoslávie, kde se celá mayovská série natáčela, kvůli ní musela rozšířit státní železniční trať.

Tyto nemalé investice se však vyplatily, protože film Vinnetou, stejně jako jeho předchůdce Poklad na Stříbrném jezeře, se stal kasovním trhákem a přiměl tvůrce točit další a další filmy s mayovskou tématikou. Ty zásadní jako Vinnetou – Rudý gentleman, Old Shatterhand, Mezi supy či Poslední výstřel budou diváky provázet oba letní měsíce.

Natáčení Mayovek probíhalo v letech 1962 až 1968, kdy vznikl poslední snímek Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti. Hlasy o dalším pokračování utichly však až v roce 1973, kdy zemřel představitel Old Shatterhanda, americký herec Lex Barker.

Autor: Jan Skala

Související

GNdi079WcAAScU6
Film a TV

Začaly se točit Tři princezny. Vánoční pohádka bude mít nádech emancipace

GLN-zpgWUAATavV
Zahraniční

Co s albánskými starosty? V kosovském referendu skoro nikdo nehlasoval

GIZ9eBIWkAAIBc6
Film a TV

Původní tvůrci se po 40 letech vrací k filmu Spinal Tap. Už padla první klapka

HD-wallpaper-floor-jansen-marko-hietala-tuomas-holopainen-nightwish
Hudba

Nightwish hlásí hotovo. Prožili temné období a vytěžili z toho novou desku