sobota 7. září 2024

Výhrůžky se stupňují, napětí roste. Izraelci mají bezprecedentní ochranu

Bezpečnostní opatření v souvislosti s pařížskými olympijskými hrami jsou vysoká. Obavy, že by se mohl opakovat 52 let starý masakr z Mnichova, jsou na místě.

GTJwuNLWEAA79oz

Ostře sledovaní izraelští olympionici jsou už v Paříži.
Zdroj: X

  • Ostře sledovaní izraelští olympionici jsou už v Paříži.
  • Zdroj: X

Obavy z toho, že by při nadcházejících olympijských hrách v Paříži mohlo dojít k opakování mnichovského scénáře z roku 1972, kdy palestinská skupina Černé září unesla a povraždila 11 izraelských sportovců, se stupňují. Právě kvůli nim bude mít sportovci Židovského státu bezprecedentní ochranku, kdy je bude strážit rekordní počet strážců bezpečnostní služby Šin Bet. I olympijský výbor uvedl, že množící se výhrůžky směrem k izraelským sportovcům nebere na lehkou váhu, ale na druhou stranu nemá žádné zprávy o tom, že by mělo dojít k jejich uskutečnění.

Na emailové adresy izraelských sportovců ale už začaly chodit zprávy, kde jim je vyhrožováno smrtí a opakováním zmíněného mnichovského masakru. Pisatelé doslova zdůrazňují, že izraelské sportovce postihne osud obyvatel Pásma Gazy, kde Židovský stát už třičtvrtě roku válčí. Navíc kritici stále požadují, aby proti Izraeli byly podniknuty stejné kroky jako proti Rusku, které pro změnu už přes dva roky válčí na Ukrajině.

Francouzští organizátoři výhrůžky nepodceňují a k ochraně olympijských her nasazují 30 tisíc policistů, 20 tisíc vojáků a kolem 20 tisíc soukromých bezpečnostních agentů.

Autor: Jan Skala

Související

Děti Gaza
Zahraniční

Přes 187 tisíc dětí v Gaze bylo naočkováno proti obrně

GWVQjAJXAAAHf5S
Zahraniční

Netanjahu je pod stále větším tlakem. Dohodu o rukojmích chce už i Biden

profimedia-0903947923
Zahraniční

Izrael vstoupil do stávky. Premiérské křeslo pod Netanjahuem se otřásá

standard_compressed_12102323823_f2d778cf2e_o
Zahraniční

Izrael zítra ochromí generální stávka. Je namířena proti Netanjahuovi