pátek 20. září 2024

Výhody drahých minibytů: Rozvedená elektřina, výškově umístěná okna

Extrémně malé, extrémně drahé. Minibyty v Praze vyjdou i na víc než pět milionů. Ty nejmenší byty mají i s koupelnou a předsíni 11 metrů.

byty6.jpg

Byt za 5,3 milionu.
Zdroj: Sreality

  • Byt za 5,3 milionu.
  • Zdroj: Sreality

Realitky jim eufemisticky říkají ateliéry, ve skutečnosti ale nejde ani o byty, pouze o takzvané ubytovací jednotky.

Třeba jednotka se 17 metry čtverečními na Vinohradech vyjde na 5,3 milionu. „Útulný, plně zařízený ateliér v historickém centru Prahy. Charakteristickými rysy bytu jsou výškově umístěná okna. Byt dále disponuje vysokými stropy a parketovými podlahami, což mu dodává klasický šarm,“ tak zní popis od realitní kanceláře. Ta se snaží prodat byt se zcela běžnými okny za víc než 311 tisíc za metr čtvereční.

Byt na Novém Městě, o kterém realitka píše, že má 14 metrů čtverečních, má ve skutečnosti ještě o metr míň, což je u tak malé výměry poměrně velký rozdíl. Samotný pokoj s kuchyňkou zabírá 8,1 metrů čtverečního. Na prodej je za 4,2 milionu.

„Perfektní rekonstruovaná nemovitost, která nabízí pohodlné bydlení pro nenáročné na prostor,“ popisuje makléř byt v Bubenči s tím, že se jedná o unikátní ateliér. 11 metrů čtverečních stojí 3,3 milionu.

Jednotka s rozvedenou elektřinou na Proseku stojí 2,59 milionu. Podle titulku má 17 metrů čtverečních, v textu stojí 16,3 metru a ve skutečnosti podle přiloženého plánku je to jen 15,6 metrů. Zato je dokonale vybavená: „Jednotka disponuje vstupní chodbou, sociálním zařízením, přípojkou na kuchyňskou linku, plastovými okny, novou podlahou a rozvedenou elektřinou,“ popisuje makléř. V kuriózním popisu také stojí, že ve vstupní hale jsou schránky a nástěnka, a že dům je uzpůsobený k dlouhodobému bydlení v jednotkách, které jsou vzhledem k malé metráži zkolaudované jako ubytovací jednotky. Největší výhodou ubytovacích jednotek je podle makléře jejich nižší cena. „Ubytovací jednotku je možné koupit za výrazně nižší cenu než průměrný byt stejné dispozice na trhu s běžnou rozlohou,“ dodává makléř. Nemá pravdu. Za 2,59 milionu se nabízí 24metrový byt stejné dispozice v Záběhlicích, o sto tisíc víc stojí 21metrový byt v novostavbě v Suchdole. A navíc takzvaná ubytovací jednotka na rozdíl od bytu neslouží k dlouhodobému bydlení.

Sklepní prostor, ve kterém je záchod oddělený pouze příčkou bez dveří, je na prodej v Holešovicích. Jedna realitní kancelář uvádí, že má 11 metrů čtverečních, druhá si ho o dva metry přifoukla. Cena je lidová: 1,26 milionu korun.

Další holešovický sklep o výměře 13 metrů čtverečních, u kterého realitka pro jistotu ani nezveřejnila fotky interiéru, vyjde na 1,79 milionu korun.

Podle cenové mapy na portálu sreality.cz vychází průměrná cena bytů v Praze na 115 tisíc za metr čtvereční.

Související

1726640190_P2024091802196
Domácí

V Praze se srazily vlaky. Jeden strojvůdce měl dvě promile, druhý byl v zácviku

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování