pondělí 16. září 2024

Vydírání na Tachovsku: Pachatelé chtěli statisíce za intimní záběry

Dva obdobné případy vydírání řeší policisté na Tachovsku. V obou se jednalo o intimní záběry a velké peníze.

podvod na internetu- ilustrační foto

podvod na internetu- ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • podvod na internetu- ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay

První obětí se stala 55letá žena, která se na sociální síti seznámila údajně s francouzským lékařem vystupujícím pod jménem Frédérick. Po několikaměsíčním dopisování pachatel vyvolal v ženě dojem, že s ní bude žít v České republice a přiměl ji k tomu, aby si vzájemně zaslali intimní fotografie. Pak ji ale začal vydírat tím, že pokud mu nepošle 30 tisíc euro (to je asi 720 tisíc korun), zveřejní fotografie na sociálních sítích. Poškozená částku nezaplatila a osobu zablokovala.

Dalším poškozeným je 35letý muž. Toho kontaktovala na sociální síti žena, která se představila jako Mária. Následující den při videohovoru navrhla, aby si vzájemně ukázali přirození. Muž souhlasil. Po ukončení videohovoru ho začala neznámá osoba vydírat a chtěla 7 tisíc euro (téměř 170 tisíc korun), jinak zveřejní natočené záběry na sociálních sítích. Muž odmítl zaplatit, a tak pachatel snížil částku na 500 euro. Ani tu muž pachateli neposlal a celou věc oznámil policii.

„V obou případech zahájili kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání a po pachatelích pátrají,“ doplňuje pro Minutové zprávy policejní mluvčí Iva Vršecká.

S ohledem na nárůst počtu podobných případů policisté varují před zasíláním intimních fotografií, videí nebo zpráv s erotickým obsahem. Pokud už citlivé materiály sdílíte, doporučují před sdílením takového materiálu pamatovat na to, že z internetového prostředí už jej nikdy nelze zcela vymazat.

Související

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi

GXYvp0UWUAAEC08
Zahraniční

Vězni utíkali z věznice v Kongu. Při útěku hromadně znásilňovali delikventky

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy