pondělí 16. září 2024

Výbuch Nord Streamu má nečekané pozadí. Sabotáž schválil i Zelenskyj

Ačkoliv Ukrajina dříve jakoukoliv účast na výbuchu Nord Streamu popírala, dnes je jasné, že o akci věděla od samotného začátku. Schválil ji dokonce sám prezident Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj o útoku na Nord Stream věděl od samého začátku.
Zdroj: Flickr

  • Volodymyr Zelenskyj o útoku na Nord Stream věděl od samého začátku.
  • Zdroj: Flickr

Americký deník Wall Street Journal přišel s nečekaným odtajněním pozadí sabotáže a následného výbuchu ruského plynovodu Nord Stream ze září 2022. Tajnou záškodnickou akci, kterou provedli ukrajinští potápěči, schválil i prezident Volodymyr Zelenskyj. List ve své zprávě odkazuje na čtyři vysoce postavené čtyři ukrajinských ministerstev, kteří tvrdí, že Zelenskyj si nakonec svůj souhlas s útokem rozmyslel, ale to už bylo pozdě na jeho odvolání, protože jachta naložená výbušninami už mířila k dánskému ostrovu Bornholm. Na Zelenského údajně tlačila i americká Ústřední zpravodajská služba (CIA), aby akci odvolal, což se nakonec nestalo.

Němečtí vyšetřovatelé, kteří tento týden vydali zatykač na jednoho z ukrajinských potápěčů, o přímé účasti Zelenského na sabotážní akci nehovořili. Ovšem přišli s tvrzením, že o ní věděl tehdejší náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj.

Celou akci, která vznikla v květnu 2022 jako alkoholický nápad několika vojenských představitelů Ukrajiny pak podle Wall Street Journal zainvestovalo několik tamních podnikatelů.

Autor: Jan Skala

Související

ced204df4f22a7cca79a4434fd42-1456491
Zahraniční

Blázinec nebo výměna rolí? Turecko podporuje Ukrajinu, Západ couvá

GXLm0uTXsAEIsFx
Domácí

Vystrčil dorazil do Kyjeva. Krym nesmí být obdobou Mnichova, tvrdí

Pavel Šulc slaví první gól za reprezentaci.
Fotbal Liga národů

Češi v dramatickém duelu udolali Ukrajince, dvakrát skóroval Šulc

1000010545
Zahraniční

Stovky Ukrajinců se dostávají do ruského kotle. Doněck je v obklíčení, Sumy hoří