pátek 20. září 2024

Vy jste si začali! Severní Korea vyslala výkaly nad Jižní Koreu

Odveta za to, že jihokorejští aktivisté poslali přes hranici balónky s letáky, moderní hudbou a jídlem, které Severní Korea označila za odpad, přišla rychle. Severokorejci zareagovali jako malé děti a vyslali balónky s odpadem a výkaly.

GOu3bAKWUAE5e-e

Pohled na jednu z mnoha zásilek.
Zdroj: Profimedia

  • Pohled na jednu z mnoha zásilek.
  • Zdroj: Profimedia

Staré baterie, oblečení a boty, plastové láhve, lidské výkaly. To vše identifikoval jihokorejský armádní tým, když prověřoval obsah podezřele vypadajících igelitových pytlů zavěšených na bílých balónech, jež přiletěly ze Severní Korey. Na osm z devíti provincií země se sneslo nejméně 260 balonků. Vláda varovala obyvatele, aby se k nim nepřibližovali a každý nález nahlásili na policii.

Severní Korea vysvětlila nechutný čin sobě vlastní rétorikou. Mluví o opovrženíhodné jihokorejské psychologické pomlouvačné kampani a také o odvetě: "V jihokorejské oblasti a brzy dostaneme velké množství odpadu a špíny, abyste na vlastní kůži zažili, kolik práce dá úklid," prohlásil náměstek ministra národní obrany Kim Kang-il s tím, že ze strany Soulu jde o nebezpečnou provokaci, která může skončit vojenskou akcí.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety

profimedia-0753774105
Zahraniční Technologie

Jižní Korea bojuje s vlnou digitálních sexuálních zločinů