neděle 8. září 2024

Vůní proti depresím – pomáhají prý víc než slova

Cítit známou příjemnou vůni může pomoci lidem trpícím depresí při jejich uzdravování. Pomáhají totiž vybavovat si příjemné vzpomínky.

woman-546103_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Podle studie vědců z Pittsburghu by se mohly vůně používat při léčbě depresí, nemocným pomohou vybavovat si konkrétní příjemné vzpomínky mnohem efektivněji než slova.

Vůně jsou prý mnohem skutečnější než slova a mohly by se při léčbě častěji využívat, aby pomohly lidem s depresí dostat se z negativních myšlenek a nastavit nové myšlenkové vzorce. A to navíc bez chemie v podobě léků.

Účastníci výzkumu si měli přivonět k neprůhledným lahvičkám obsahujícím známé vůně, jako například pomeranč, mletá káva, krém na boty nebo tygří mast. Pak si měli vybavit si nějakou konkrétní vzpomínku, ať už dobrou, nebo špatnou. Ukázalo se, že vůně pomohla připomenout konkrétní událost zejména lidem, kteří trpěli depresemi. U nich došlo k tomu, že si vůni spojili s velmi konkrétním zážitkem – například s návštěvou kavárny.

"Vlastně mě překvapilo, že nikoho přede mnou ještě nenapadlo zkoumat vybavování vzpomínek u depresivních lidí pomocí pachových signálů,“ uvedla neurovědkyně Kymberly Young, která výzkum vedla.

Autor: mš

Související

hovor
Zdraví

Mobily nejsou zodpovědné za rakovinu mozku, WHO vyvrátila nepravdivé teorie

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

horko
Zahraniční Klimatické změny

Horko v Evropě může do konce století zabít třikrát více lidí

koexistence lidí a zvířat
Zahraniční Příroda

Lidé a zvířata se budou v roce 2070 přetahovat o více než polovinu Země