čtvrtek 19. září 2024

Vrtulník OSN padl do rukou islamistů. Jednoho z cestující teroristé zastřelili

Vrtulník, který převážel zdravotníky do somálského města Wisil, je v rukou teroristů. Ti usilují o svržení prozápadní somálské vlády.

2014_05_30_AL_SHABAAB_HOSTAGES_RESCUED_IN_KISMAYU-3_(14123432819)

Islamističtí vzbouřenci ze Somálska.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Islamističtí vzbouřenci ze Somálska.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Poté, co musel vrtulník OSN převážející zdravotníky do somálského města Wisil kvůli nutné zdravotní pomoci nouzově přistát v oblasti Hiiraan ve středním Somálsku, je jeho další osud velmi nejistý. Stroje a posádky se totiž zmocnili islámští radikálové z hnutí Šabáb, které střední oblast této východoafrické země ovládá.

Jak sdělila katarská stanice Al-Džazíra, jeden z pasažérů vrtulníku zemřel poté, co jej teroristé zastřelili při pokusu po útěk. Členové Šabábu údajně nyní zadržují šest lidí, dvěma dalším se útěk podařil. OSN v návaznosti na událost v současné době zastavila všechny lety na oblastí, kde k zadržení vrtulníku došlo.

Hnutí Šabáb se zformovalo za somálské války v roce 2004. Jeho hlavním cílem je svržení prozápadní somálské vlády, kterou po skončení války v roce 2007 pomohla ustanovit americká armáda. Šabáb usiluje o vytvoření nového zřízení v Somálsku po vzoru Islámského státu.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

gramotnost
Světové dny

Den gramotnosti

Děti Gaza
Zahraniční

Přes 187 tisíc dětí v Gaze bylo naočkováno proti obrně

boko_haram_2015
Zahraniční

Islamisté v Nigerii najeli do vesnice a postříleli její obyvatelé, 37 mrtvých