úterý 2. července 2024

Vrchol pokrytectví. USA zavádí sankce kvůli zákonu, který také používají

Za protestující Gruzínce se postavili i američtí politici, kteří začali vůči vládním politikům zavádět sankce. Důvodem je zákon o zahraničním vlivu, který však platí i v Americe.

profimedia-0872865532

Některým Gruzíncům se zákon o zahraničním vlivu nelíbila vyšli do ulic.
Zdroj: Profimedia

  • Některým Gruzíncům se zákon o zahraničním vlivu nelíbila vyšli do ulic.
  • Zdroj: Profimedia

Zákon o zahraničním vlivu, který vzbudil Gruzii emoce, kdy zejména liberální opozice hovoří o cenzuře a utahování šroubů, má dohru i na mezinárodní scéně. Americký ministr zahraničí Antony Blinken totiž oznámil, že Spojené státy zavedou vízovou povinnost pro ty občany Gruzie, kteří v zemi podporou tohoto zákona podkopávají demokracie. Děje se tak navzdory tomu, že samy Spojené státy takový zákon v praxi používají už několik desetiletí. Slouží především k evidenci skutečných zahraničních sponzorů, kteří financují některá média a neziskovky.


Odpůrci gruzínským parlamentem schválené právní normy ji označují za ruský zákon. Argumentují tím, že prostřednictvím podobné legislativy se prezident Vladimir Putin zbavil svých kritiků v podobě takzvaných nezávislých médií financovaných ze zahraničí, která poskytovala prostor zejména opozičním politikům a hnutím. Podobnému obvinění teď čelí i současná vládní strana Gruzínský sen.

Zákon už odmítla podepsat prezidentka země Salome Zurabišvili, ačkoliv předseda parlamentu Šalva Papušvili už uvedl, že prezidentské veto poslanci přehlasují. Norma se však nelíbí ani Evropské komisi, která uvedla, že podobné kroky by mohly Gruzii ztížit vstup do Evropské unie.

Autor: Jan Skala

Související

GRZBs3NXwAAzBJJ
Zahraniční

Tajné služby odvrátily na Ukrajině pokus o převrat. Stopy vedou do Ruska

GRYtu6NbgAEiQ09
Zahraniční

Charedimové nechtějí do izraelské armády. Na policii házeli kamení

Španělé slaví postup do čtvrtfinále.
Fotbal EURO 2024

Španělé proti Gruzii potvrdili dominanci

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů