Vražda z Polné se neotevře. Ministr Blažek se Hilsneriádou zabývat nechce

Ani po 120 letech se sporný případ vraždy Anežky Hrůzové z Polné u Jihlavy neotevře. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se jím, stejně jako jeho předchůdci, zabývat nechce.

Anežka Hrůzová a Leopold Hilsner

Anežka Hrůzová a Leopold Hilsner
Zdroj: Profimedia

  • Anežka Hrůzová a Leopold Hilsner
  • Zdroj: Profimedia

Historie bude dál vnímat Leopolda Hilsnera jako vraha Anežky Hrůzové. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek totiž smetl ze stolu žádost advokáta Lubomíra Müllera, který chtěl znovu projednávat více než 120 let starou vraždu, která se stala v lese nedaleko Polné u Jihlavy.

Podle něho není k obnově procesu žádný relevantní důvod. Blažek se tak připojil ke svým předchůdcům v čele resortu spravedlnosti, kteří se případem rehabilitace Leopolda Hilsnera odmítli zabývat. Podle posledního vyjádření ministerstva je v obnově procesu nutné mít patřičně nastavené právní a skutkové okolnosti případu, což vzhledem ke stáří kauzy už není možné.

Vražda Anežky Hrůzové v Polné se stala 29. března 1899. Vyšetřovatelé následně uveldi jako vraha polointeligentní nezaměstnaného Žida Leopolda Hilsnera, který byl bez přímých důkazů uznán vinným a odsouzeným k trestu smrti. Proti podivnému rozsudku a vzedmutí vlny antisemitismu tehdy silně protestoval i budoucí československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Hilsnerův hrdelní trest nakonec zmírnil sám císař František Josef I., který jej změnil na doživotí. Jeho nástupce Karel I. mu v březnu 1918 udělil milost. Hilsner zemřel o deset let později, co se živil ve Vídni jako podomní prodejce, na rakovinu tlustého střeva.

Autor: Jan Skala

Související

Ghardája Alžírsko
Zahraniční

Švýcarská turistka byla zavražděna v Alžírsku

justice
Krimi

Chtěla zabít těžce nemocnou matku. Soud ženu poslala na čtyři roky za mříže

profimedia-0915795544
Krimi

České soudy trestaly vraždy. Recidivista dostal doživotí, za smrt dítěte padlo 16 let

profimedia-0925380105
Domácí

Vraždící primář je ve vazbě. Hrozí mu doživotí za mimořádně brutální činy