čtvrtek 19. září 2024

Vraha po 50 letech usvědčila cigareta skrytá v oblečení

Policisté po 50 letech identifikovali vraha, který ve Vermontu zavraždil mladou ženu. Usvědčil ho test DNA z cigaretového nedopalku.

Rita Curranová

Rita Curranová
Zdroj: CNN

  • Rita Curranová
  • Zdroj: CNN

Případ se odehrál 19. července 1971, kdy mladá obyvatelka domu v Burlingtonu nalezla v jednom z pokojů tělo 24leté Rity Curranové, s níž bydlela. Curranová zde ležela nahá, brutálně zbitá, znásilněná a uškrcená.

Policie z činu podezírala Williama DeRoose, muže, který bydlel se svojí ženou ve stejném domě jako Curranová, pouze o dvě patra výše. V noci 19. července 1971 se měl DeRoos se svou ženou pohádat a odejít z bytu, aby se uklidnil.

William DeRoose

Když však vyšetřovatelé druhý den ráno DeRoose a jeho ženu vyslýchali, manželé tvrdili, že byli celou noc spolu a nic neslyšeli ani neviděli. Po odjezdu policie DeRoos své ženě řekl, že pokud budou znovu vyslýcháni, neměla by přiznat, že odešel z bytu, jinak po něm půjdou, protože má kriminální minulost.

Dalším podezřelým byl Ted Bundy. Curranová pracovala poblíž domova pro svobodné matky, kde se Bundy narodil. Bundy se navíc jednomu agentovi FBI přiznal, že v červenci 1971 zavraždil nějakou ženu v Burlingtonu.

Ted Bundy

Řada případů zůstává dodnes nevyřešena, protože tehdejší technologie neměla takové možnosti, jako máme dnes. V případě Rity Curranové však vraha usvědčil nedopalek, který policie nalezla v oblečení oběti. Pomocí genetické genealogie se tak podařilo policistům identifikovat vraha i po 50 letech.

Test DNA ukázal, že cigaretová DNA má silné vazby na příbuzné DeRoose z otcovy i z matčiny strany. Tato skutečnost jasně ukazuje, že vrahem byl DeRoose.

Ten však zemřel v roce 1986 v San Francisku, kde se předávkoval.

Ted Bundy – oslnivý sériový vrah

Theodore Robert Bundy, rodným příjmením Cowell, se po desetiletém intenzivním popírání viny přiznal k vraždám nejméně 30 obětí. Vraždil a zneužíval mladé ženy. Bundy je známý tím, že u soudu zastupoval sám sebe a díky svému zevnějšku a základnímu vzdělání v oboru psychologie si na svoji stranu získal řadu mladých žen, které byly přesvědčené o jeho nevině a posílaly mu milostné dopisy do vězení. Některé ho dokonce navštěvovaly. Bundy zemřel v lednu roku 1989 na elektrickém křesle.

Zdroj: cnn

Související

617950541_4bbe9c4cae_z
Zahraniční Vesmír

Měsíc by mohl poskytnout útočiště ohroženým druhům organismů

novorozenec
Zahraniční

V Británii se narodily děti s DNA od tří lidí