pondělí 8. července 2024

Vrah Varg Vikernes vytvořil v exilu soundtrack ke své deskové hře

Varg Vikernes i přes řadu vlastních prohlášení s hudbou neskončil. Znovu se pod hlavičkou Burzum pustil do dalšího projektu, který souvisí s jeho stolní deskovou hrou MyFarog.

Varg Vikernes dnes tvoří ve Francii, kam utekl před obřím dluhem Norsku.

Varg Vikernes dnes tvoří ve Francii, kam utekl před obřím dluhem Norsku.
Zdroj: Facebook/Louis Cachet

  • Varg Vikernes dnes tvoří ve Francii, kam utekl před obřím dluhem Norsku.
  • Zdroj: Facebook/Louis Cachet

Ačkoliv před deseti lety Varg Vikernes ohlásil, že svůj letitý projekt Burzum ukládá navždy k ledu, současná skutečnost je zcela opačná. Nor, který byl v roce 1994 odsouzen k nejvyššímu norskému trestu 21 let vězení za vraždu tehdejší lídra tamního satanského black metalu Oysteina Aarsteha, se totiž už podruhé od té doby ke své životní značce vrací. A stejně jako v případě alba Thulêan Mysteries z roku 2020 propojuje svou novinku The Land Of Thulé s vlastní deskovou hrou MyFarog.

Na rozdíl od minulé desky se ale vrací ke svým někdejším hudebním formulím, takže ačkoliv album má místy folkový nádech, stále se dá mluvit o blackmetalovém díle. To Vikernes distribuuje přes své sociální sítě, ačkoliv ty jsou pod dozorem francouzských úřadů kvůli podezření z nedovoleného ozbrojování a radikálním názorům, kdy Vikernes v minulosti vyjádřil podporu názorů norského masového vraha Anderse Breivika.

Z 21letého trestu si Vikernes odseděl 15 let. Kromě Aarsethovi vraždy jej soud uznal vinným ze série vypálení křesťanských kostelů z kraje 90. let, kdy tento teroristický akt šokoval celé Norsko a za což Vikernes této skandinávské zemi dodnes dluží vysoké částky.

Autor: Jan Skala

Související

policie
Krimi

Střelec z Trnovan je už ve vazbě. Za vraždu mu hrozí až 18 let

justice
Krimi

Kuplířka, co prodávala mladistvou, chtěla podmínku. Nakonec si odsedí o rok méně

Policie ČR
Krimi

Muž v Mohelnici ze žárlivosti zavraždil mámu svého synka

GRB0cxoWIAAxPxw
Zahraniční

Gang migrantů ubil mladíka při návratu z večírku. Německá vláda urychlí deportace