středa 18. září 2024

Vrah 14letého chlapce bude sedět 18 let, potvrdil Vrchní soud

Vrchní soud v Praze se ztotožnil s verdiktem královéhradeckého soudu v případu ubodání 14letého hocha. Za ten potvrdil Janu Bártovi 18letý trest.

profimedia-0888702726

Jan Bárta, vrah, který ubodal 14letého chlapce.
Zdroj: Profimedia

  • Jan Bárta, vrah, který ubodal 14letého chlapce.
  • Zdroj: Profimedia

Vrchní soud v Praze potvrdil 18letý trest vězení pro Jana Bártu, který se domáhal zvrácení původního rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové, který jej potrestal za ubodání 14letého hocha na vlakovém nádraží v Hradci Králové na začátku letošního ledna. Útoku kuchyňským nožem předcházela hádka mezi oběma aktéry, která vyeskalovala do podoby vražedného útoku, během něhož 33letý Bárta hochovi zasadil 25 ran. Chlapec zemřel na místě.

Obhajoba se proti původnímu rozsudku odvolala proto, že nebylo předvedeno dostatečné množství svědků, které by prokázali Bártovu vinu. Toto tvrzení Vrchní soud shodil ze stolu s tím, že je vyloučené, aby se činu dopustil někdo jiný než obžalovaný. Zároveň zdůraznil skutečnost, že Bárta nežil řádným životem, vraždu spáchal v podmínce a samotný útok vedl velmi surovým způsobem.

Policie Bártu zadržela hodinu po činu na ubytovně. Ten se nejprve hájil tím, že celý den svůj příbytek neopustil, proti němu však svědčila řada nepřímých důkazů. „Nechtěl jsem to udělat,“ řekl pak před soudem obžalovaný.

Autor: Jan Skala

Související

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy

Hradec Králové
Domácí

Hradec přijde o sdílené elektrokoloběžky. Zbydou kola