pátek 5. července 2024

Vondrák už není hejtmanem, nahradil ho Krkoška

Moravskoslezský kraj má nového hejtmana. Ivo Vondrák na začátku čtvrtečního jednání zastupitelstva rezignoval. Nahradil jej Jan Krkoška.

nový hejtman Jan Krkoška

Nový hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška
Zdroj: Moravskoslezský kraj

  • Nový hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška
  • Zdroj: Moravskoslezský kraj

Vondrák, stejně jako bývalý primátor Ostravy Tomáš Macura, podpořil v prezidentské volbě Petra Pavla. Následně vystoupil z hnutí ANO a opustil poslanecký klub. Kdyby to neudělal sám, odvolalo by jej zastupitelstvo. „Klub ANO nás oslovil s tím, že chce provést personální změnu na postu hejtmana. Deklarovali, že v rámci klubu má tato změna podporu. S ohledem na to, že jde o největší klub naší koalice, který má podle koaliční smlouvy právo na křeslo hejtmana, rozhodnutí jsme respektovali,“ dodal náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Krkošku podpořilo 44 zastupitelů. Pět jich bylo proti a 13 se hlasování zdrželo. Kromě ANO tvoří koalici v kraji ODS kandidující společně s TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD.

Vondrák byl hejtmanem od roku 2016. Ve funkci chtěl zůstat do příštích krajských voleb, které se uskuteční v roce 2024. Dnes ale rezignoval. Jeho nástupcem se stal Jan Krkoška z ANO.

„Iva Vondráka si vážím a oceňuji jeho činnost pro kraj. V posledních měsících jsme se ale rozešli v politických názorech. Budeme pokračovat v tom, co jsme společně začali,“ řekl nový hejtman Krkoška.

Autor: Emil Mikuš

Související

profimedia-0882676173
Ekonomika

Peníze zaměstnancům Liberty dá stát. Než přijdou, půjčí jim kraj

Hasiči v beskydských lesích
Domácí

Hasiči z 20 zemí si u nás vyzkoušeli nejmodernější techniku

RegioPanter
Domácí

České dráhy nakoupí duální vlaky pro Moravskoslezský kraj. Vyjdou na tři a půl miliardy

RegioFox
Domácí

Od neděle se změní jízdní řady regionálních vlaků