pondělí 16. září 2024

Volkswagen je v těžké krizi. Stovce tisíc zaměstnanců hrozí výpovědi

Před pár lety vedení Volkswagenu tleskalo, když Německo zahájilo přerod automobilového průmyslu směrem k elektromobilitě. Nyní se kvůli tomu chystá zavírat továrny.

Wolfsburg_VW-Werk

Vlajková loď Volkswagenu ve Wolfsburgu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vlajková loď Volkswagenu ve Wolfsburgu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Kdysi jedna z vlajkových lodí německé ekonomiky, automobilka Volkswagen, prochází těžkou krizi, kterou nastartoval odklon od těžkých dieselových motorů, které byli jeho letitou předností a přechod elektromobiltě, která však naráží na nezájem zákazníků. Vedení společnosti uvedlo, že vytvořilo radikální plán, jak ušetřit, do kterého spadá nejen uzavírání provozoven, ale i zrušení programu zajištění pracovních míst, čímž v tu chvíli bude viset hrozba propuštění nad 110 tisíc zaměstnanci. Odchody letitých zaměstnanců do důchodu totiž nestačí, aby koncern své ztráty pokryl.

Vedení společnosti je přesvědčeno, že značky v rámci koncernu musí být kompletně restrukturalizovány, ovšem odbory tvrdí, že její plán je krátkozraký a extrémně nebezpečný, protože může zničit celou společnost. Představenstvo však tvrdí, že bez rychlých a razantních změn začne docházet k uzavírání továren. Plán je takový, že do roku 2026 Volkswagen chce ušetřit zhruba 10 miliard eur.

Německá automobilka doplatila na přechod na elektromobilitu, jemuž musí uzpůsobovat své provozy, více než její koncernové společnosti Škoda, Seat a Audi. Akcie Volkswagenu během pěti posledních let ztratily více než třetinu své hodnoty.

Autor: Jan Skala

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

elektromobil BYD
Ekonomika Elektromobily

EU a USA omezují čínské elektromobily, přesto jejich prodeje rostou

profimedia-0790212959
Domácí Výročí

Vlny v praxi. Jediný odsouzený komunista si za srpnovou invazi odseděl 26 dnů

Tesla model Y
Ekonomika Elektromobily

Elektromobily v Česku nabírají na síle. Registrace meziročně stouply o 43 procent