středa 23. října 2024

Volby do europarlamentu by vyhrálo ANO. Nová koalice vrací do hry komunisty

Společnost Ipsos přišla s modelem, který ukazuje možné rozložení českých sil v Evropském parlamentu. Zatím vyhrává ANO a překvapením jsou šance koalice STAČILO!

21080681370_45a0c1bf1b_k

Pro Kateřinu Konečnou z KSČM jsou eurovolby až bytostně důležité. Její nová koalice má ale šanci mandát získat.
Zdroj: European Interest

  • Pro Kateřinu Konečnou z KSČM jsou eurovolby až bytostně důležité. Její nová koalice má ale šanci mandát získat.
  • Zdroj: European Interest

Přestože ve volebních průzkumech do parlamentu drtivě vyhrává ANO a současná vládní ODS se s deseti procenty krčí na třetím místě i za SPD Tomia Okamury, modely ukazující preference do červnových voleb do Evropského parlamentu vypadají jinak. Vyhrálo by je sice také ANO se 26,3 procenty, ovšem v závěsu za ní, se ztrátou jednoho procentního bodu, je koalice SPOLU. V té však může výrazně zamíchat karta kandidatura bývalého ministra financí a někdejšího předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. ODS, která je lídrem této koalice, by v jeho zařazení na společnou kandidátku viděla problém. Zatím však se všechny tři koaliční strany drží společného postupu.

Průzkum, který vypracovala agentura Ipsos, ukazuje ještě jednu zajímavou věc. Eurovolby totiž mohou do hry vrátit zpět KSČM, která se ocitla po posledních parlamentních volbách mimo sněmovnu. Strana je totiž lídrem nové koalice STAČILO!, kterou s ní sdílí osobnosti angažující se proti vládě Petra Fialy (ODS). Komunisté věří, že STAČILO! dokáže spojit nespokojené voliče tradiční české levice a přilákat k sobě i sociální demokraty. V čele koalice stojí předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, která bude obhajovat svůj mandát v Evropském parlamentu, jediné křeslo, které KSČM ve vrcholové politice zbylo. Odhad agentury STEM/MARK dokonce této koalici přisuzují ještě mnohem lepší výsledek.

Do Evropského parlamentu by se dostali ještě Piráti s 10 procenty, hnutí STAN se 12 a koalice SPD a Trikolory s výsledkem 7,7 procent.

Autor: Jan Skala

Související

Evropský parlament
Zahraniční AI

Umělá inteligence zpřístupní archivy Evropského parlamentu

profimedia-0733088362
Domácí Česká politika

Koalice v Českých Budějovicích ztrácí většinu. Piráti míří do opozice

453013035_1038086687710766_6315866470857902900_n
Domácí

ČSSD a SOCDEM možná míří k dohodě. Stane se tak pod křídly komunistů?

profimedia-0884840455
Domácí

SPOLU by mělo 20 procent. Samostatně by se do Sněmovny dostala jen ODS