čtvrtek 19. září 2024

Volání po tvrdé odplatě. Republikáni chtějí, aby Amerika zaútočila na Írán

Írán může počítat s americkým útokem. Republikánští senátoři apelují na prezidenta Joea Bidena, aby kvůli smrti tří amerických vojáků jednal rychle a tvrdě.

51628913566_f7c071b817_b

Rozhodnutí o útoku na Írán je v rukách tohoto muže, amerického prezidenta Joea Bidena.
Zdroj: Flickr

  • Rozhodnutí o útoku na Írán je v rukách tohoto muže, amerického prezidenta Joea Bidena.
  • Zdroj: Flickr

Napětí mezi Spojenými státy a Íránem je po útoku na americkou základnu v Jordánsku, kde zemřeli tři američtí vojáci, největší za celá léta, po která se země vzájemně označují za nepřátele. Americká strana přišla s tvrzením, že za útokem stojí irácká proíránská milice Katáib Hizballáh, a přestože Teherán přímou odpovědnost za útok odmítá, hrozí, že se stane terčem útoků americké armády. Prezidenta Joea Bidena, který o odvetě rovněž mluvil, k tomu vyzývají republikánští senátoři.

"Udeřme teď hned a přímo na Írán. Udeřme tvrdě," uvedl jeden z nich Lindsey Graham. S jeho názorem se ztotožňuje prakticky celá Republikánská strana, která Bidenovi vyčítá jeho liknavost. Prezident ve věci odplaty zaujal postoj, který však zatím nesdělil veřejnosti. Ve hře je vybombardování íránské revoluční gardy v Sýrii, proíránských milic v Iráku či útok na íránské lodě v Perském zálivu. Je ale také možné, že americké letectvo udeří přímo na íránské území, což se za 45 let nepřátelství ještě nestalo.

Američané už údery na jiném místě Blízkého východu podnikají. Jejich terčem je hnutí Húsíjů, jemenských povstalců podporovaných právě Íránem, kteří v Rudém moři ostřelují lodě řady států.

Autor: Jan Skala

Související

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

GXrtyxyXgAAFm_3
Domácí

Povodňový účet: pět mrtvých, škody vyšší než v letech 1997 a 2002

GXsSrrBbAAA-Fwi
Zahraniční

V kapsách členů Hizballáhu vybuchují pagery. Libanon viní izraelský Mosad