čtvrtek 19. září 2024

Vojna je zpět. Zavádí ji Chorvatsku, uvažuje o ní Německo i Francie

Vidina možné války žene evropské státy k návratu k povinné vojenské službě. Roční výcvik od nového roku odsouhlasilo Chorvatsko.

Giving_orders_(7296490662)

Chorvatsko se vrátí k povinným odvodům do armády.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Chorvatsko se vrátí k povinným odvodům do armády.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Strašák velkého konfliktu žene evropské země k návratu k povinné vojenské službě. Ta od nového roku začne platit v Chorvatsku, ale uvažují o ní i jiné země. Chorvatští mladíci budou rukovat poprvé o 17 letech, kdy tato balkánská země v 2008 zavedla brannou povinnost na základě dobrovolnosti. Ovšem, stejně jako jiné státy, nedokáže v případě velké války pokrýt svou obranu pouze s profesionální armádou. Letos už povinnou vojenskou službu zavedlo Lotyšsko.

K podobnému kroku se pravděpodobně chystá i Německo a chce v této problematice využít švédský systém, který se v této skandinávské zemi osvědčil už před sedmi lety. Spočívá v tom, že plnoletí mladíci vyplní dotazníky a ze 110 tisíc si jich armáda vybere necelých 30 tisíc, kteří pak absolvují roční vojenskou službu.

K ní se plánují vrátit i jiné země. Hovoří se o tom ve Francii či v Srbsku. V Evropě pak povinná vojenská služba nikdy nezanikla ve Finsku, Turecku, Estonsku, Dánsku, Rakousku, Norsku a Švýcarsku.

Autor: Jan Skala

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci