pátek 26. dubna 2024

Vojáci ozbrojení samopaly vyděsili obyvatele Plzeňska

Silnice z Plzně do Chrástu, značky snižující rychlost na 70 kilometrů v hodině, pak na padesátku v obou směrech. Kolem velké elektrické rozvodny se pohybují vojáci se samopaly, jsou tam zátarasy, projít se dá jen přes kontrolní stanoviště.

1375_safeguard-2017-0828

Cvičení Safeguard.
Zdroj: army.cz

  • Cvičení Safeguard.
  • Zdroj: army.cz

Takový pohled vyděsil posádky aut, která tudy projíždějí. Lidé si akci spojují s válkou na Ukrajině. Obavy ale nikdo mít nemusí. Jedná se totiž vojenské cvičení pěší roty Aktivních záloh, které se zaměřuje na ochranu a obranu objektu kritické infrastruktury. Cvičení začalo v úterý a potrvá do 17. dubna. Odehrává se v Chrástu a v Plzni.

Akce s názvem Safeguard zaměstnává armádu i záložáky pravidelně na různých místech země už několik let. V minulosti se tak záložáci z Plzeňska nevydali jen k chrástecké rozvodně, podobnou akci nacvičovali loni také třeba v rozvodně v Přešticích.

Do cvičení Safeguard se už roky zapojuje také provozovatel české přenosové soustavy, akce jsou totiž prověrkou spolupráce armády, složek integrovaného záchranného systému a právě společnosti ČEPS. Cílem je prověření práce v reálném prostředí objektů kritické infrastruktury.

„Bezpečnostního cvičení Safeguard se účastníme již poněkolikáté. Velmi si ceníme efektivní spolupráce mezi všemi zúčastněnými subjekty, díky níž jsme dobře připravení na potenciální mimořádné situace,“ řekl předseda představenstva Jan Kalina.

Související

profimedia-0855002353
Domácí

Letiště v Líních bude sloužit armádě

Do Náměště dorazily dva nové vrtulníky UH-1Y Venom.
Domácí

Armáda má už deset z 12 zakoupených amerických vrtulníků

8878578145_3232d309df_b
Domácí

Důvěra v českou armádu klesá. Je nejnižší za posledních 15 let

GEL3cz8X0AAKZ-P
Zahraniční

Torpédoborce, stíhačky, tanky: NATO předvede sílu svých 31 armád